torsdag 15 september 2011

Sommarhuset av Anna Fredriksson

En bok som jag sett fram emot att läsa men som inte motsvarade mina rätt höga förväntningar.

Handling: Eva står tyst. Hon behöver inte berätta att senaste gången hon träffade Anders och Maja var en kort stund i köket hemma hos mamma när hon fyllde sextiofem. Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. Hon har nästan slutat tänka på dem när hennes mamma oväntat dör, och hon måste träffa Anders och Maja vid begravningen.

Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inbegripna i en bitter arvstvist. Eva har sett det som en självklarhet att hon ensam ska ta över sin mammas älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så snart som möjligt.

Eva flyr ut till sommarhuset, men bara ett par dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer i släptåg för att förbereda huset inför försäljning. Under de veckor som följer vänds Evas liv upp och ner. Huset fylls av andras ägodelar, röster och vanor. Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra.

Det finns mycket som är bra med den här boken men också en hel del som inte känns logiskt. I början av boken följer vi Eva och trots att hon är utbildad lärare och mamma till en son som precis flyttar hemifrån så verkar hon vara väldigt naiv och okunnig kring vanlig familjejuridik. Jag får inte ihop det.

Samtidigt beskriver Anna Fredriksson relationerna mellan syskonen på ett väldigt trovärdig sätt. Sakta men säkert ger hon antydningar om orsaker till varför de inte känner den där familjegemenskapen som finns i många familjer. Där barnen vuxit upp med mamman som i sin tur mest ägnat sig åt sitt arbete.

Det som tyvärr drar ner ljudboken är uppläsaren Louise Raeder. Värst är det när jag upplever att texten ska vara allvarlig och på gränsen till sorgsen så låter hennes röst road som hon är nära skratt. Det är som om hon inte tar till sig sammanhanget. Bara för att man beskriver något vackert så behöver man inte låta glad. Det blir bara så fel. Så om ni är intresserade av boken - läs den istället för att lyssna på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar