torsdag 27 oktober 2011

Svart himmel av Arnaldur Indridason

Det här är Arnaldur Indridasons åttonde bok på svenska.


Handling: En kvinna som anklagas för utpressning misshandlas till döds. Detta sker framför ögonen på polisen. Trots det lyckas förövaren komma undan. Allt pekar på att han är en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt försöker en ökänd kriminell få kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter.


I Svart himmel får vi följa Sigurdur Óli, en av Erlendurs kollegor. Erlendur är fortfarande borta och jag hoppas verkligen att han kommer tillbaka till nästa bok. I förra boken var det Erlendurs andra kollega Elinborg vi fick lära känna.


För mig skiljer sig de två senaste böckerna markant åt. I Mörka strömmar njöt jag av att få lära känna Elinborg och hennes familj medan själva kriminalgåtan var rätt ordinär. Här får vi lära känna Sigurdur Óli som jag inte alls känner något för medan kriminalgåtan är mer avancerad.


Som alltid trivdes jag med den isländska miljön. En dag hoppas jag på att få komma dit men det får vänta till sonen blir större. Boken känns aktuell i och med att bankväsendet dras in i fallet men det känns som den kunde ha blivit mycket bättre. Jag har helt enkelt högre förväntningar på Arnaldur Indridason än så här. 


Boken får betyg 3 av 5 av mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar