tisdag 7 februari 2012

Filter


Tidningen Filter har tagit en hel del bokläsartid från mig senaste tiden. Jag tog en provprenumeration för ca ett år sen och hade bara läst lite i en av dem. Nyligen tog jag tag i dem för att verkligen se vad jag tyckte och jag blev helt fast!

I dessa tre nummer har jag läst ett långt fascinerade reportage om stjärnjockeyn Inez Karlsson och vilken annorlunda värld hon befunnit sig i. En artikel om "Kliar du min bok så kliar jag din" om att det är väldigt vanligt att författare lånar ut sitt namn till andra författares böcker där de berömmer boken. Det är inte helt vanligt i Sverige än men kommer allt mer. Jag tittade till på boken jag läste då och ja, en författare hade kliat på den: "Vem mer har jag missat som är så här bra? STEPHEN KING".

Jag har läst om Lykke Li och hennes uppväxt vilket också lett till att jag lyssnat lite på hennes musik. Hur svenskar som vunnit stora summor pengar hanterat det hela. Jag har läst om tre svenska killar som tävlat i VM i konståkning och deras relation till sporten och varandra. Jag läser ett långt reportage om kött och dess påverkan på miljön ur olika perspektiv. Jag får även lära mig att en vegoburgare kräver lika mycket energiåtgång som en fläskkotlett för att bli till. Så ska man vara vegetarian av miljöskäl så ska man inte äta sojakorvar eller fejkbacon.

Även den stora bokrean nämns och dess historia och teorier om hur länge till den kommer att finna kvar. Med obehag läser jag att ca 150 hästar dog när filmen Ben Hur spelades in i ett reportage om hur djur har behandlats i filmer genom åren. Hur man borrade hål i hovarna för att där fästa snören som man sen ryckte i för att få hästarna att rasa omkull.

I ett jobbigt reportage granskades några föreläsare som t.ex kommunerna anlitar för dyra pengar och sanningshalten i det som de säger. Ett otroligt fascinerande reportage om ornitologer och deras jakt på ovanliga fåglar. Jag som är helt ointresserad av fåglar blir helt uppslukad av artikeln. Jag får lära mig vad Sami är (Sveriges Musikers och Artisters Intresseförening). Precis som för STIM så måste de som spelar upp en låt betala till Sami. Men det stora i artikeln är på vilket sätt som artisternas och musikernas pengar har hanterats.

Så min genomgång av tidningar ledde till att jag nu beställt en ny prenumeration. Som tur vad kommer det bara ut en tidning varannan månad och det är nog ungefär vad jag mäktar med. I alla fall om jag ska hinna läsa böcker också!

2 kommentarer: