tisdag 3 april 2012

Europa Blues av Arne Dahl

En riktigt bra deckare!

Handling: Ett makabert fynd görs en morgon bland rovdjuren på Skansen. En liten flicka blir skjuten på väg från ett födelsedagskalas.

Åtta öststatskvinnor försvinner spårlöst från en flyktingförläggning i Stockholm. Runt, runt i tunnelbanenätet åker en nittioårig professor i sällskap med döden. En mobiltelefon ringer i en avsliten hand på ett tunnelbanespår.

För kriminalkommissarie Jan-Olov Hultin börjar tiden bete sig underligt. Det förflutna är inte i ordning. De skenbart så åtskilda händelserna formar sakta men säkert ett nät som kastas ut över Europa. Och de som håller i nätet är Hultins team, "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen.

Arne Dahl är en mästare när det gäller deckare. Språket är mer avancerat än de flesta svenska deckare. Min enda invändning är nog att det ofta börjar med några olika fall som just A-gruppen jobbar med som sen visar sig höra ihop. Men det känns som en petitess i sammanhanget. Vilken deckare innehåller inte sammanträffanden?

Sakta lär man känna gruppens medlemmar allt bättre och deras egenheter. Brotten i den här boken är avancerade och bygger mycket på både historia och dagens samhälle. Nu märks det lite att böckerna har några år på nacken men tyvärr är problemen fortfarande aktuella. Mot slutet dyker även ett moraliskt dilemma upp som de behöver hantera.

Inom en snart framtid kommer jag börja med bok fem i serien.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att böckerna verkar börja likadant allihop, med flera olika fall, som (hör och häpna) efter ett tag visar sig höra ihop. Jag har lärt mig leva med det :) Precis som du säger, vilken deckare innehåller inte sammansträffanden?

  SvaraRadera
 2. Vet flera som gillar dessa men det är något som tar emot för min del, vet inte varför :S

  SV: Ja, det förstår jag helt klart!

  SvaraRadera
 3. Monika: Det är få som lyckas riktigt bra fullt ut med att skriva deckare. Och Arne Dahl kompenserar så det räcker med resten.

  Nilma: Du får se filmerna annars...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får kanske göra det!

   SV: Jag tyckte de var lite småtråkiga i rutan och har faktiskt aldrig läst något från dem. Får se om jag gör det!

   Radera
 4. Och nu påminns jag igen om att jag skulle ju läsa Arne Dahl! Men måste ju se till att få tag i hans böcker i rätt ordning bara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boktokig: Ja, det får du göra. Nu hade jag läst ettan för länge sedan, tvåan har jag lyckats läsa två gånger så därför hoppade jag på trean den här gången. Jag blev ju lite påmind om karaktärerna tack vare att Misterioso sändes i julas.

   Radera