tisdag 24 april 2012

Paradisoffer av Kristina Ohlsson

En rafflande snabb deckare!

Handling: En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet.

Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet och är inblandad i utvisningsärendet. Hon skickas tillbaka till polisen för att vara kontaktperson mellan regering och polis. Utredningsgruppen får snart klart för sig att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig.

På andra sidan Atlanten inser de amerikanska utredarna att de står inför ett ohyggligt dilemma. Kravet som ställs på den amerikanska regeringen rör ett hemligt fängelse i Afghanistan som kallas Tennyson Cottage. Men vill man verkligen gå kaparna till mötes?

Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat. Och snart är bränslet i planet slut.Kristina Ohlsson har blivit en av mina favoritförfattarinnor tack vare böckerna om Alex Recht och Fredrika Bergman. Nu hade jag visserligen lite invändningar mot förra boken men såg ändå fram emot den här.

Det har gått några år sen förra boken utspelade sig och gruppen har splittrats. På grund av en flygplanskapning får Alex och Fredrika åter igen jobba ihop. Dessutom får vi lära känna Eden Lundell som tyvärr inte ser ut att bli någon favoritkaraktär om hon inte förändras rejält. Den här boken skiljer sig lite mot de tidigare. Den här handlar mer om myndigheter än om relationer och det finns en viss vilsenhet hos våra huvudpersoner som gör mig lite ledsen. Men den är oerhört spännande och jag slukar den. Och trots att jag inte jublar så ser jag fram emot nästa bok.

2 kommentarer:

  1. Vad jag längtar efter att läsa den här!

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Jag hoppas du kan göra det snart :-).

    SvaraRadera