söndag 31 mars 2013

Boken om Joe av Jonathan Tropper

Lika bra som jag hoppades...

Handling: Joe Goffman är 34 år gammal och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok, "Bush Falls". Det är en utlämnande, självbiografisk roman om hans uppväxt, som inte bara blottar hans innersta hemligheter, utan också avslöjar allt han vet (och inte vet) om alla andra i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, inte ens efter att boken filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, eftersom han inte varit i sin hemstad på 17 år och heller aldrig tänker återvända. Men en natt väcks han av ett telefonsamtal, som förändrar allt. Joes far har fått en stroke och ligger i koma och Joe måste komma hem.

Det här är Jonathan Troppers tredje roman på svenska. Den första boken jag läste var Konsten att tala med en änkling som blev en favorit. Nästa bok jag läste var Sju jävligt långa dagar som inte tilltalade mig lika mycket. Jag dras uppenbarligen mer åt allvar än humor. Boken om Joe innehåller en hel del komiska delar men på en för mig mycket bra nivå och även en hel del allvar.

Det är inte helt lätt för Joe att komma tillbaka till sin hemstad där han hängt ut mängder av människor i sin bok. Han har också tjänat en hel del pengar på boken som sen även blev filmatiserad. Det sticker rejält i ögonen på många.

Boken handlar inte bara om Joe utan även om hans ungdomskärlek, hans gamla barndomsvän, hans bror och hans familj. Det är många återseenden och inte helt lätta tanke på allt som hänt mellan dem. Då och då kommer tillbakablickar från ungdomstiden vilket ökar förståelsen för varför han skrev boken.

Boken får mig att le då och då men den får även tårarna att börja rinna så Jonathan Tropper lyckas verkligen beröra mig.

4 kommentarer:

 1. Den här har jag för mig att jag faktiskt köpte på bokrean. De böckerna har jag ingen som helst kolla på just nu, så lite osäkert är det :) I vilket fall så vill jag läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan definitivt rekommendera hans böcker. De är dessutom fristående så man behöver inte läsa dem i en viss ordning. Av de som läst de två första böckerna så verkar det vara få som tycker lika bra om dem. Vissa föredrog den med mer humor och vissa den med mer allvar.

   Radera
 2. Jag läste "konsten att tala med en änkling" och har de andra två ståendes olästa o bokhyllan. Låter som om att jag i alla fall borde läsa den ena inom en snar framtid :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blir nog inte besviken i alla fall om du gör det. :)

   Radera