måndag 1 april 2013

Fallet med den försvunna tjänsteflickan av Tarquin Hall

Det här fick bli mitt "Påskekrim"...

Handling: Möt Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv. Korpulent, fåfäng och mycket skicklig löser han fall i den myllrande staden Delhi. Lik en nutida, indisk Hercule Poirot charmar han både klienter och läsare med sin anslående mustasch och faiblesse för godsaker (plus en fru som vakar som en hök över vad han stoppar i sig).

Den inrutade tillvaron med slentrianuppdrag som går ut på att kolla upp bakgrunden hos blivande par i arrangerade äktenskap bryts när Puri en dag blir kontaktad av en advokat. Denne anklagas för att ha mördat sin unga tjänsteflicka som plötsligt försvunnit. För att rentvå sig måste advokaten hitta henne, och Vish Puri åtar sig med glädje det intrikata fallet.

Sökandet efter flickan tar honom och hans medhjälpare genom ett kokande Delhi, fyllt av avgaser, callcenter och massor av grön chili. De färdas över stora delar av landet och genom de olika samhällsskikten i dagens Indien. Från extrem lyx i skyddade bostadsområden till rena slummen, där tjänstefolket bor.

Fallet med den försvunna tjänsteflickan är Tarquin Halls första bok om privatdetektiven Vish Puri. Tarquin Hall är själv född i Storbritannien men bor nu i Indien med sin fru och sina barn.

Vish Puri jobbar huvudsakligen med fallet med den försvunna tjänsteflickan men det händer även en del vid sidan av. Till sin hjälp har han ett gäng medhjälpare som alla har sina begåvningar. Vish Puri är dessutom väldigt förtjust i att äta men hans fru gör sitt bästa för att se till att han äter begränsat och nyttigt.

Jag kan inte säga att man får en helt positiv bild av Indien. Det är mycket korruption och mycket utnyttjande av fattiga. Samtidigt så finns det är värme, härliga matdofter, familjekärlek osv. Miljön påminner faktiskt mycket om den i Mr Alis äktenskapsbyrå. Det finns mer likheter mellan böckerna där Mr Ali och Vish Puri båda är män som är måna om folk och vill dem väl. I alla fall dem som förtjänar det.

Fallet med den försvunna tjänsteflickan var ungefär så bra som jag hoppades att den skulle vara. Den innehöll både humor och allvar och jag kommer definitivt läsa nästa bok.

2 kommentarer:

  1. Det låter definitivt som en bok som jag skulle gilla, tack för tipset!

    SvaraRadera