söndag 1 december 2013

Terroristerna av Sjöwall & Wahlöö

Den sista och en av de bästa i serien...

Handling: En ung kvinna står åtalad för ett bankrån som hon inte har begått. Martin Beck, dekalogins hjälte, vittnar till hennes fördel. Nästa uppdrag är att skydda en impopulär senator på Stockholmsbesök. 

Terroristerna är den tionde och sista boken om Martin Beck och hans kollegor. Den utspelar sig huvudsakligen i ett kallt Stockholm vintern 1974/1975 och inleds med att Gunvald Larsson får åka iväg till ett varmare land och undersöka hur man skyddar sig mot attentat. Detta för att kunna ta del i skyddet av en senator som ska komma på besök. Det är först i den här boken som Martin Beck och Gunvald Larsson börjar samarbeta mycket närmare varandra även om det inte alls är som i tv-serien.

Som alltid beskrivs ett rätt tråkigt samhälle. Många har det tufft och folk har inte stort förtroende för myndigheterna. Förutom att skriva om själva deckarfallen så var ju Sjöwall & Wahlöös syfte att lyfta fram de samhällsproblem som faktiskt fanns då. Och de har gjort det på ett sätt som kommer fram bra trots att de flesta av deras böcker är rätt tunna. Den här är lite längre (eller tjockare om man läser den).

Det känns tråkigt att serien är slut nu. Den har varit trevlig att lyssna på med Torsten Wahlund som inläsare. Han är en av mina favoritinläsare och passar mycket bra här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar