fredag 30 maj 2014

Främling - En bok om Carola av Andreas Ekström och Johanna Koljonen

En bok om en av Sveriges mest kända personer...

Handling: Vad döljer hon? Hon har ett efternamn - men hon är Carola med hela Sverige. Hon har vunnit Melodifestivalen tre gånger. Hon har sålt miljoner skivor, sjungit med Johnny Cash, Povel Ramel, Paul Young och Andrea Bocelli. Hon har fått hela Globen att svänga och kastat blommor på Skansen. Hon har aldrig släppt taget om sin Bibel. Vem är hon?

Det finns de som älskar Carola. Det finns de som älskade Carola förr men nu ser tillbaka på sina yngre jag med mild förvåning. Det finns de som säger att de inte har några åsikter alls om Carola - och sen aldrig slutar att berätta om vad de tycker. Alla som säger att de inte är intresserade av Carola ljuger.Nu har det hunnit gå ett tag sen jag läste ut den här. Bokbloggen har inte riktigt hunnits med i våryran. Carola Häggkvist måste vara en av Sveriges kändaste personer och som författarna skriver så har alla en åsikt om henne. Själv gick jag i mellanstadiet när hon slog igenom och hon blev stor idol hos vissa och omtyckt av de flesta.

Jag minns många av de perioder som boken går in på som Livets Ord, USA, gospel och Runar för att ta några exempel. En före detta klasskompis har jobbat åt henne och har berättat om hennes bestämda vilja. Hur han satt och jobbade med hennes projekt för att dagen innan det skulle vara klart få helt andra direktiv från henne och tvingades jobba hela natten för att hinna bli klar (han pluggade då och hade småbarn så det blev rätt tufft). Boken går inte in särskilt mycket på hennes privatliv mer än det som varit väldigt offentligt (som hennes giftermål med Runar) utan den fokuserar mer på det musikaliska.

Det är roande med Bert Karlssons raka kommentarer om henne. Sen finns det rätt många som gärna berättar vad hon borde ha gjort istället för de val hon gjort nu. Där finns det saker både högt och lågt och i mitt tycke blir vissa saker rätt tradiga. Att läsa att Carola inte borde ha sjungit si eller borde ha valt en annan låt och så vidare. Det blev lite väl långrandigt med några personers tyckanden för min smak.

Som helhet är det en läsvärd bok. Är man dessutom intresserad av musik så är den extra läsvärd!

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig gillat Carola, inte när hon slog igenom och inte nu. I mina ögon är hon tillgjord och jag struntar både i hennes musik och hennes privatliv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett vad jag tyckt om Carola och hennes livsval (typ Livets ord) så har jag alltid tyckt att hon har en fantastisk röst.

      Radera