fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9 - 12 maj - om ljudböcker

Nu har jag inte varit med en i en jerka på länge men den här passar mig utmärkt!

Annikas fråga den här veckan är: Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Jag var tvungen att spana in min blogg och har jag bara kommit ihåg att tagga alla böcker så har jag avverkat 77 stycken ljudböcker (och håller på med en ny). Eller egentligen är det mer än 77 eftersom jag lyssnade för många år sen på böcker från TPB eftersom de fanns där jag jobbade en gång i tiden (jobbade bland annat med synskadade).

Angående frågan när jag faktiskt lyssnar så är det när jag gör saker som inte kräver allt för mycket tankearbete. Det betyder att jag ofta lyssnar när jag promenerar, diskar, lagar mat, hänger tvätt, städar, storhandlar (men får pausa ibland när jag behöver göra lite jobbigare val - som att välja pålägg), ibland när jag kör bil, klipper gräs (med hörselkåpor utanför) osv. Alltså när jag på något sätt rör mig och måste använda synen (så jag inte kan läsa en bok) men inte måste använda hjärnan (som på jobbet).

Sen klarar jag tyvärr inte att välja en enda favorit utan det får bli några stycken.

Min första favorit är/var Roslund & Hellströms - Edward Finnigans upprättelse uppläst av Shanti Roney.

Sen kom Ann Roslunds böcker upplästa av Mirja Turestedt. Jag har läst andra boken i serien och lyssnat på de andra och antingen var inte andra boken alls lika bra eller så är de extra bra som ljudböcker. 

Det senaste året har jag hittat Håkan Nessers böcker och där blev Barbarotti-serien en stor favorit där han själv är uppläsare. 

Även Håkan Nessers bok Levande och döda i Winsford hänger kvar i mig med Anna Maria Käll som uppläsare.

Nu när jag även inkluderat uppläsare (eller säger man inläsare?) i mitt svar så måste jag även säga att Torsten Wahlund annars hör till en av mina favorituppläsare och även Katarina Ewerlöf så länge hon inte blir allt för dramatisk.

24 kommentarer:

 1. Tyvärr funkar inte ljudböcker för mig - jag klarar inte riktigt av att lyssna aktivt på något samtidigt som jag gör nånting annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarar dem om de bara är tillräckligt spännande. Så därför lyssnar jag nästan bara på deckare.

   Radera
 2. Jag älskar ljudböcker speciellt när man gör något.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är perfekta när man vill kunna utnyttja tiden till böcker så mycket det bara går.

   Radera
 3. Jag är ett stort fan av ljudböcker. Finns så många bra uppläsare och det är härligt att lyssna på bra inläsningar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med. Och en uppläsare kan fungera jättebra i en bok men inte alls i en annan.

   Radera
 4. Det där med ljudböcker har jag inte förstått fullt ut även om jag har lyssnat ibland. Men när jag lyssnat har det funkat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat lyssna allt mer och nu sen jag gick över till Storytel så är det kul när det finns så stort utbud och lätt att hantera.

   Radera
 5. Efter idag har jag blivit sugen på att testa igen. Jag har blivit tipsad om att Jonas Karlsson har läst in Vindens skugga och nu att Shanti Roney läst in bok (böcker?), nu är jag superpepp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Shanti Roney har en jätteskön röst att lyssna på. Du får testa om dina tips fungerar på dig. Som tur vad är ju pappersboken annars ett utmärkt alternativ.

   Radera
 6. Du har precis samma favorituppläsare som jag: Torsten Wahlund och Katarina Ewerlöf. Riktigt bra är de!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, visst är det bra. Båda på två helt olika sätt.

   Radera
 7. Kan tänka mig att Nesser läser bra, har hört honom läsa ett stycke live en gång :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört honom live en gång :-). Det är lite speciellt när en författare läser in sin egen text. Han/hon kan ju förmedla känslonivåer på ett annat sätt än en som inte skrivit boken. Orden säger ju inte allt utan här får man också hur de sagts.

   Radera
 8. Jag är nog alldeles för förtjust i tystnad för att kunna ha en massa prat i öronen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen skulle jag säkert må bra av mer tystad men med heltidsarbete, hussysslor och son som kräver sin tid så gäller det att optimera för att hinna med några flera böcker per år :-). Men sen hänger det på både bok och uppläsare hur upplevelsen blir.

   Radera
 9. Jag blir faktiskt lite avundsjuk när jag läser om alla som kan lyssna på ljudböcker, det finns ju många bra tillfällen då en ljudbok hade passat fint. Men jag har inte fokusen för att lyssna ordentligt och så är jag för ljudkänslig för att kunna lyssna så intensivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är jättebra att det finns så många olika sätt att tillgodogöra sig böcker. För mig fungerar vissa böcker utmärkt som ljudböcker medan vissa skulle jag inte ens komma på tanken att försöka lyssna på (jag undviker helst ljudböcker med sexscener om jag kan :-) ). Jag vill inte ha dem så nära i örat. Eller böcker som är långsamma och kräver en viss eftertanke. Samtidigt har Nessers böcker fungerat jättebra för mig som ofta har något brott i sig men ändå är mer som en roman.

   Radera
 10. Har inte läst mycket ljudböcker, men det är säkert oerhört trevligt om man ger det en chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig kan det vara riktigt trevligt :-). Men vissa böcker eller vissa uppläsare fungerar inte alls för mig. Om jag var tvungen att välja att tillgodogöra mig böcker på endast ett sätt skulle det bli det gamla traditionella.

   Radera
 11. Ljudböcker är en underbar uppfinning för dem som tycker om det men det har aldrig funkat på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är en underbar uppfinning :-).

   Radera
 12. Jag har testat ljudbok en gång, det funkar inte för mig, jag behöver se orden för att minnas handlingen! Så trots att boken lästes av Katarina Ewerlöf, som gjorde en fantastisk läsning, så har det inte blivit fler försök efter det. Men en kanonidé för dem som det passar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig så lyfter vissa böcker med rätt uppläsare. Men jag har full förståelse för dem som det inte passar. Det gäller att klara av att koncentrera sig på en röst.

   Radera