söndag 21 september 2014

Svart gryning av Cilla & Rolf Börjlind

Återigen en spännande bok av paret Börjlind!

Handling: Olivia Rönning har valt att återvända till polisyrket och fått en tjänst i skånska Höganäs. När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen.

Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Misstankarna riktas mot rasistiska kretsar som uttalat hot mot båda barnens föräldrar.

Tom Stiltons vän Ronny ger honom en bok som han har fått in till sitt antikvariat. I boken ligger ett stort antal urklipp. Alla handlar om ett olöst mordfall på en gravid lyxprostituerad från 2006. "Jillfallet" var det fall som Stilton blev utmanövrerad från och aldrig har kunnat glömma.

När Marianne Boglund på SKL får en träff i registret söker hon upp Mette Olsäter. Testresultatet styr in utredningen på märkliga vägar.


Cilla & Rolf Börjlinds böcker fungerar mycket bra så länge man inte bryr sig om osannolika sammanträffanden. Visst händer sånt men kanske inte så ofta som de gjort i den här serien. Sen finns det en hel del regler som inte följs vilket kanske inte heller är så sannolikt. Inte i den här omfattningen i alla fall.

Den här boken är rätt hemsk på många sätt eftersom det handlar om någon som dödar barn. Samtidigt som jag lyssnade på den här läste jag en deckare som handlade om en gruppvåldtäkt (Illdåd) så oavsett vilken bok jag ägnade mig åt var det jobbiga ämnen. Svart gryning är nyutkommen och utspelar sig i närtid om man nämner det kommande valet. Det är också fokus på de rasistiska krafter som finns i Sverige i olika organisationer.

Något jag förundras över i den här serien är att så få är helt vanliga människor - vad nu det är. Men alla huvudpersoner är väldigt färgstarka eller har mycket speciella egenskaper eller uppväxtförhållanden. När det väl dyker upp en karaktär som är lite mer som vem som helst känns det nästan konstigt.

Jag har sett att den här serien ska filmatiseras i tv-serieform om jag förstod det rätt. Det kommer säkert bli bra men jag kommer nog inte uppskatta den lika mycket som tv-serien Graven.

Uppläsare är Tomas Bolme som fungerar men han är ingen favorit. Jag är inte helt överens med hans tolkningar av vissa människors sätt att prata.

2 kommentarer: