söndag 7 september 2014

Världens bästa bok av Peter Stjernström

Ett bra och intressant försök!

Handling: Den gamle romanförfattaren är ärrad av krogliv och utanförskap. Men kan han bara hålla sig nykter är hans tangentbord gudabenådat. Hans kollega, den unge och snygge poeten, kan väcka liv i en gråsten med sin värme. Han älskar hela världen och kärleken är besvarad.
De bägge författarna kommer på en mästerlig idé samtidigt. Man borde skriva en bok som har allt! Som hamnar på topplistorna i en massa olika kategorier: thriller, kokbok, bantning, populärpsykologi, självhjälp och så vidare. Allt på en gång! Om man lyckas kommer den att sälja som smör och toppa bestsellerlistorna över hela världen. En sådan bok kommer att ge pengar, ära och odödlighet. Men bara till en av dem. Den som är först.
En galen och spännande jakt tar vid där författarna tvingas till nya arbetsmetoder för att nå sina mål. Vem hittar bäst inspiration? Vem lyckas snärja den unga stjärnförläggaren Astra? Vem vinner och vem försvinner? Den som läser får se.


Här kommer funderingar på hur man skriver världens bästa bok och det är tydligt att Stjernström testar varianten där man har med element så alltid något av dem tilltalar någon. Eller helst ska såklart alla tilltala alla eftersom det är små doser av det mesta. Det gör boken väldigt varierad och och greppet är intressant att diskutera.

För mig personligen gick det lite trögt under första halvan eftersom jag hade svårt för de stereotypa och lite överdrivna karaktärerna som inte får någon riktig plats i form av bakgrund som leder till en större känsla för personerna. Men boken har andra behållningar som just mat-inslag och allt möjligt annat som ger rätt hög igenkänningsfaktor.

Mot slutet blir den mer intressant och här går man in lite mer i karaktärerna plus att ett lite större spänningsmoment kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar