måndag 8 september 2014

Svekets offer av Set Mattsson

En deckare som handlar mer om Malmö på fyrtiotalet än lösandet av brotten.

Handling: Vintern 1946. En ung kvinna skjuts ihjäl i sitt hem i Malmö samtidigt som stadens invånare förbereder nyårsfirandet. Jakten på mördaren når sin kulmen under nyårsnatten då det också bryter ut häftiga kravaller i stadens centrum.

Kriminalöverkonstapel Douglas Palm leder polisens febrila arbete denna natt, och trots att mördaren slutligen grips är utredningen full av frågetecken. Några månader senare upptäcks ett drunknat spädbarn i Pildammsparken och allt ställs på sin spets.


Med ålderns så verkar intresset för historia att öka. Åtminstone i mindre doser. I Set Mattssons andra bok om Douglas Palm får vi fortsätta att följa med i Malmös utveckling under fyrtiotalet. Den första boken fokuserar på andra världskrigets slut och då fångar från koncentrationslägren kom till Malmö innan de sen slussades vidare.

Den här boken handlar mycket om levnadsvillkoren, om arbetskraftsinvandringen och hur de fackliga rörelserna växte. Den tar även upp rädslan för kommunismen. Genom att följa Douglas Palm i hans vardagliga arbete så passerar flera brott och ett antal människoöden. När jag läste en artikel om Set Mattsson fick jag känslan av att han berättar om Malmös historia i form av en deckare och det är tydligt att han har verkligen forskat kring faktiska händelser i Malmö på den tiden. Det ger ett stort mervärde för mig.

Så är man bara intresserad av brotten och stora spänningsmoment är det här inte rätt bok. Om man vill ha mycket historia och miljöbeskrivningar medan poliserna jobbar på i maklig takt så är det här en utmärkt serie.

Uppläsare av ljudboken är Mats Eklund som fungerar mycket bra för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar