lördag 28 januari 2017

Kommande böcker i februari 2017

Jag hittade först inte så många böcker som kommer ut i februari. Men tillslut blev det ett gäng ändå.

Först ut är en biografi om några kvinnliga matematiker. Den måste jag såklart spana in.

Dolda tillgångar av Margo Lee Shetterly 
Harper Collins Nordic

Det är tidigt 60-tal. En intensiv rymdkapplöpning pågår mellan USA och Sovjetunionen. I sin jakt på kompetent arbetskraft hittar NASA oanade talanger i en grupp svarta kvinnliga matematiklärare.

De har alla odds emot sig, men lyckas ändå bli en del av NASA:s mänskliga räknare. Kvinnornas avancerade uträkningar ligger bakom en av de största bedrifterna i USA:s historia: att sända en astronaut till månen.

______________________________________________


Den här boken kommer jag verkligen läsa!!! Det som är jobbigt är att jag läste den förra i maj 2013 så det är mycket jag har hunnit glömma.

Syndafloder Kristina Ohlsson  
Piratförlaget

En man hittas skjuten i bröstet, sittande i en fåtölj framför brasan. Märkligt nog bär han sin dotters vigselring på lillfingret.
I en annan del av stan söker en begravningsentreprenör efter sin bror. En bror som han verkar vara ensam om att sakna och som han fruktar kan vara borta för alltid.
Samtidigt kämpar en kvinna för att inte förlora kontrollen när hennes man blir mer och mer farlig. Tiden rinner snabbt undan och hon får allt svårare att skydda sig själv och sina barn.
Fredrika Bergman och Alex Recht ser samband mellan de olika fallen och leds in i en cirkel av spår där gamla synder kommer tillbaka. Någon lämnar meddelanden till Alex, någon som vill ställa allt tillrätta. Men vem är den anonyme brevskrivaren och varför tycks gärningsmannen alltid ligga steget före?______________________________________________

Jag hittade den här boken men det finns tydligen en bok som kommer före den här.


Ljuset bakom ögonen av Tommi Kinnunen
Norstedts 

Helena är bara nio år när hon skickas iväg till en skola för blinda i femtiotalets Helsingfors. Gradvis tar hon till sig den stora stadens ljud och dofter och lär sig att beräkna avstånd utifrån antalet steg.

Fyrtio år senare flyttar Helenas brorson Tuomas till Helsingfors. Tuomas vill leva upp till familjens krav och förväntningar. Han drömmer om en egen familj. Men han har också en hemlighet. I staden lär han känna sin faster på nytt. Hur är det att livet igenom känna ett utanförskap? Går det att en dag bli accepterad för den man är? Tommi Kinnunen skriver inkännande om ensamhet och om att hitta sin egen väg, om en önskan att bli pappa och om konsten att vara mamma.

I Ljuset bakom ögonen fortsätter berättelsen från succéromanen Där vägarna möts, men den är samtidigt en fristående bok.

______________________________________________

Jag har läst en bok av Liane Moriarty som jag tyckte var helt ok. Det är inte omöjligt att jag läser den här vid tillfälle.

Andras vänner av Liane Moriarty 
Albert Bonnier Förlag

En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund. Vad skulle kunna gå fel?

Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar.

Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång.

Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?
______________________________________________

Hittills har jag alltid gillat Theodor Kalifatides böcker. Så det är stor chans att jag även gillar denna även om det är svårt att förstå vad den faktiskt handlar om.

Ännu ett liv av Theodor Kallifatides 
Albert Bonnier Förlag


Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier - och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.

Den dagen när jag kom hem satte jag mig framför datorn och skrev en mening som surrade i huvudet på mig som en hästfluga. Jag har faktiskt glömt vad det var, men det kändes nödvändigt att göra något med den. Det var en stor lättnad, som om min stumhets troll hade förbarmat sig över mig.

Ännu ett liv är det som växer fram när han hittat tillbaka till skrivandet igen. Det är en njutbar, lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång. Ja, om själva livet.


______________________________________________

Jag har inte läst den första boken i den här serien men jag tror faktiskt att jag snart kommer testa på den.  

Gränslösa av Carolina Neurath
Piratförlaget

Lånebolaget Kritan vinner entreprenörsvärldens finaste pris. Glädjen blir kortlivad för den unge vd:n Gustaf Ramstedt, son till en av Stockholms förmögnaste advokater. Bara dagar senare försvinner han.
Samtidigt påbörjar ekonomijournalisten Beatrice Farkas en granskning av bolaget, som ger lån med hög ränta till personer med svag ekonomi. Hon har nåtts av uppgifter om att företaget står inför en flytt till Malta för att kringgå svenska lagar.
Beatrices granskning blir tuff. Hon blir själv ifrågasatt och möts av hot.
Snart uppdagas att Gustaf lurats i en fälla och kidnappats. Oron sprider sig i bolaget och såren i hans sargade familj rivs upp.
Men inne på Kritan fortsätter vinstjakten, driven av Gustafs affärspartner och vän Pierre. Frågan är var gränsen för de unga entreprenörerna egentligen går i jakten på snabbare vinst? Och hur långt är Pierre beredd att gå i maktkampen om vd-rollen?
4 kommentarer:

 1. Den där Neurath är jag väldigt nyfiken på, har inte läst hennes första ens.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde inte att det skulle komma fler böcker i serien av Kristina Ohlsson, men den här vill jag ju absolut läsa.

  Tommi Kinnunen var ett nytt namn, kollade upp honom och vill ju absolut läsa första boken också och sen denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde inte heller det. Jag undrar bara hur svårt det blir att komma in i den och komma ihåg.
   Tommi Kinnunens första bok verkar finnas på vårt bibliotek vilket är perfekt.

   Radera