tisdag 17 januari 2017

Mambo i Chinatown av Jean Kwok

En bok jag inte vill ska ta slut...

Handling: En inspirerande askungesaga om flickan som finner ett nytt liv med dansens hjälp!
Tjugotvååriga Charlie Wong växte upp i New Yorks Chinatown som den äldsta dottern till en ballerina från Peking och en nudelmakare. Trots att hon fötts i USA har hon levt hela sitt liv enbart i dessa kvarter. Nu i vuxen ålder lever hon i samma lilla lägenhet med sin änkling till far och sin elvaåriga syster, och vantrivs med sitt jobb som diskare. 

När hon börjar jobba som receptionist på en dansstudio får hon tillträde till en värld hon hittills knappt förstått existerar, och den klumpiga Charlie visar sig ha ärvt sin döda mors danstalang. Charlie blommar ut, långt från sin fars traditionella österländska regler.

Men så blir hennes lillasyster sjuk kommer Charlie kunna rädda sin syster utan att behöva offra sin nya värld och identitet?


Förra året läste jag en annan bok av Jean Kwok - Nästan hemma som var väldigt bra. Det ingav mersmak och när jag läste om den här blev jag genast intresserad. Jag blev lite rädd för beskrivningen "askungesaga" - att den skulle vara lite för rosenskimrande men hade inte behövt oroa mig.

Precis som i förra boken beskriver Jean Kwok vilket tufft liv det kan vara för de fattiga kineserna i Chinatown. Hon lyckas göra det på ett väldigt levande sätt och jag njuter av beskrivningarna även om det var mer av det i förra boken. Här finns det i stället ett gäng intressanta karaktärer som till exempel hennes närmaste vänner, hennes farbror som är en kinesisk läkare och Synen som anses kunna se sånt som inte andra ser.

Jag verkligen gillar Charlie massor. Och jag älskar stunderna i dansstudion trots att jag inte är mycket för att dansa själv. Även här finns flera intressanta människor och villkoren de lever under. Enligt vad jag läst om författaren så har hon själv erfarenhet av det tuffa livet i Chinatown och även dansvärlden och det märks! Jag märker att när jag är mitt uppe i boken att jag inte vill att den ska ta slut. Jag vill stanna kvar och följa Charlie.

En annan sida av boken visar hur svårt det kan vara att att växa upp i ett land men där föräldern fortfarande lever enligt sitt födelselands sedvänjor och räds det nya landets livsstil. Boken är på närmare fyrahundra sidor men rymmer ändå så mycket.

Boken får en väldigt stark fyra i betyg.

6 kommentarer:

 1. Den är verkligen bra den här boken, feelgood med allvar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken perfekt beskrivning! Det är den typen av feelgood som jag verkligen uppskattar.

   Radera
 2. Blir genast sugen, tack för tipset :)

  SvaraRadera