torsdag 17 augusti 2017

Helgfrågan v. 33 - Ljudböcker


Snart har första jobbveckan passerat efter semestern och Mia kommer med Helgfrågan. Sonen går på Klubben även om han nog hellre hade velat vara hemma och ledig. Men det är skönt när det serveras vettig lunch och dessutom finns det kompisar där (och det blir inte bara massa spelande online). Sambon och jag har båda börjat jobba och är redan inne i ekorrhjulet.

Den här veckan frågar Mia:

Vad tycker du om ljudböcker?

Jag tycker om ljudböcker! Jag har alltid en igång parallellt med en "vanlig" bok. Däremot försöker jag oftast hålla isär genrerna. Ungefär var tredje bok jag avverkar är en ljudbok. Eller lite drygt var tredje.

Det som jag tycker är positivt är att jag kan optimera bokintaget. Jag är inte låst till stunderna då jag bara kan sitta med en bok utan jag kan nyttja tiden då jag kör, promenerar, städar, diskar, viker tvätt o.s.v. Dessutom blir många av dessa sysslor roligare att utföra då. Det gör att jag hinner med lite mer böcker under året.

Min känsla är att en riktigt bra uppläsare som är helt rätt för boken faktiskt förhöjer boken. Det märks tydligt när jag varvar flera böcker i en serie med jämn kvalitet som ljudbok respektive vanlig bok. Samma sak när det gäller en dålig uppläsare eller en som bara är fel för boken. Då kan ljudboken bli helt förstörd.

Det jag oftast lyssnar på är deckare som ofta har ett enklare och rakare språk (det finns självklart undantag). Men de är ofta handlingsbaserade och jag har rätt lätt att behålla fokus när det finns en spänning där.

Jag tycker också om att lyssna på memoarer och biografier. Extra roligt blir det när författaren själv läser upp boken. En av de roligare jag lyssnat på är Johannes Brosts bok faktiskt. Där fnissade jag lite då och då.

Här är några ljudböcker som jag verkligen tyckt mycket om som ljudböcker:
Håkan Nessers serie om Barbarotti där han själv är uppläsare (deckare)

Memoarer:
Mannen som talade med elefanter av Lawrence Anthony
Pingvinlektionerna av Tom Michell

Bonusfråga: Vad jobbar du med?
Jag jobbar som systemanalytiker på ett större företag. Jag jobbade som systemutvecklare först i det systemet men hamnade mer och mer på sidouppdrag där. Kanske för att jag var en av få anställda. Så nu jobbar jag mer med nya krav som kommer på vårt system och är med och diskuterar hur de ska lösas ofta tillsammans med en arkitekt. Jag är även med och stöttar vår support när det blir frågeställningar som de behöver stöttning med. Flera som jag jobbar med kommer från Indien så det blir en del engelska under dagen.

Jag borde egentligen röra på mig lite men trivs så bra med människorna plus att jobbet är lagom utmanande. Jag hade en tuff vinter/vår eftersom min kollega med samma roll slutade och det tog nästan ett år att få en ersättare. Men nu känns belastningen lite mer dräglig.

Men visst finns det mycket tankar på om jag borde byta och till vad. Just nu är jag lite i en sidoroll men jag har ju insett att som en introvert person är det inte ovanligt att jobba lite längre med samma sak än extroverta och då gilla att grotta ner sig och bli mer som en expert inom sitt område. Den rätta motivationen att byta finns inte riktigt när jag oftast trivs med både uppgifter och kollegor. Och det finns ju inget jobb som totalt saknar tråkiga uppgifter. Inte vad jag vet i alla fall.

26 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag kunde lyssna på ljudböcker t.ex. när jag kör bil, men det har inte funkat för mig än i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast lyssnar jag på radion i bilen men när boken är riktigt spännande eller närmar sig slutet blir det mer bok än radio.

   Radera
 2. Jag har jobbat på samma ställe i 30 år och får höra det också, men jag trivs och nära till jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ovanligt att folk jobbar länge på mitt jobb. Däremot brukar man byta inom företaget. Jag har också nära till jobbet och det är jätteskönt).

   Radera
 3. Lyssnar mest på deckare också!

  SvaraRadera
 4. Läser också böcker parallellt med ljudböcker, tycker det är skönt att växla mellan. Känner lite som du att en optimerar bokintaget genom att en lyssnar när en gör annat. :) Håkan Nessers serie om Barbarotti ska jag ta mig an någon gång. Pingvinlektionerna har jag läst, härlig bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du gillade Pingvinlektionerna borde du gilla Mannen som talade med elefanter ännu mer. Den blir en av årets bästa böcker helt klart.

   Radera
 5. indier är duktiga och trevliga, gillar deras dialekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är alltid trevliga och de flesta är väldigt duktiga och mån om att göra ett bra jobb.

   Radera
 6. Jag är lite småavis på alla som klarar av ljudböcker. Att jobba kvar länge på samma arbetsplats är inte fy skam om man trivs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är skönt att kunna variera beroende på tillfälle och att optimera tiden. Det är härligt att trivas på jobbet.

   Radera
 7. Jag försöker verkligen att gilla ljudböcker, men jag har otroligt svårt att behålla fokus på pratet i öronen. Speciellt när det händer en massa annat runt omkring mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar mest när jag är i fred men ändå gör någon enklare syssla. Tydligen fungerar det bra för mig med ljudböcker vilket jag är tacksam för. Men är huvudet för fullt med annat så får jag stänga av.

   Radera
 8. Skulle gärna få det där med ljudböcker att fungera, provade faktiskt en gång att lyssna när jag var ute och gick med hunden....En timmes lyssnande och jag mindes inte ett enda ord. Så nej det funkade inte så bra =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, då är det nog lika bra att ge upp.

   Radera
 9. Alla jobb har sina för och nackdelar på olika sätt och passa folk olika, men håller med dig om att introverta personer stannar längre på en plats än extroverta. Jag hoppas på att komma igång ljudbokslyssnandet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju så med jobben. Om du vill och kan lyssna så blir det lättare när barnen är större.

   Radera
 10. Tänkte att jag skulle optimera läsandet med hjälp v ljudböcker, men än har jag inte fått till det. Tankarna fladdrar iväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli så ibland för mig med.

   Radera
 11. Pingvinlektionerna hade jag tänkt läsa. jag lyssnar endast då och då på ljudböcker och det kräver en bra uppläsare

  SvaraRadera
 12. Just det där med optimeringen av intaget av böcker är ett argument som möjligen skulle kunna bita på mig :-)
  Kul att läsa om dina tankar kring jobbet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag kan göra båda. Men jag skulle aldrig sluta läsa vanliga böcker även om jag kan lyssna. Det tar trots allt betydligt längre tid att lyssna på en bok än att läsa den.

   Radera
 13. Man behöver ju inte byta jobb bara för att byta heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det borde vara så. Men ibland känns det som att det förväntas av en av cheferna som nästan alltid har helt andra personligheter.

   Radera