söndag 20 augusti 2017

Dolt i mörker av Elly Griffiths

Den nionde boken om Ruth Galloway!

Handling:  I en gammal kalkstenstunnel i Norwich hittas ben från ett människoskelett. När rättsarkeolog Ruth Galloway undersöker benen visar de sig inte alls vara något medeltidsfynd, utan tycks nyligen ha kokats och grävts ner. Fallet hamnar på kriminalinspektör Harry Nelsons bord, och efter att en ung kvinna anmälts försvunnen börjar han undersöka mystiska rykten om ett underjordiskt samhälle för hemlösa.

Kort därefter hittas en död kropp utanför polisstationen, samtidigt som en småbarnsmamma spårlöst försvinner från sitt hem. När frun till Nelsons kollega Clough också försvinner ställs utredningen på sin spets. Ruth och Nelson måste jobba tillsammans för att avslöja de mörka hemligheter som döljer sig i underjorden, innan det är för sent.


Jag älskar böckerna om Ruth Galloway även om det finns en del svagheter i dem. Men persongalleriet är så speciellt så det är som att hälsa på gamla vänner och bara njuta när jag läser dem. Tyvärr läste jag den här boken under ett dygn så den försvann för fort.

Den här är på många sätt lik de övriga böckerna. De hittar ben i en utgrävning för en restaurang och Ruth blir indragen. Det händer ganska många anmärkningsvärda saker egentligen ungefär samtidigt, men eftersom det delvis rör hemlösa är pressen inte särskilt påträngande.

Själva brottet i den här boken kommer rätt snabbt falla i glömska. Miljön är speciell men själva upplösningen hör verkligen inte till de bättre. Behållningen är helt klart hur våra återkommande personer agerar där och då. Och det som kommer hänga kvar är allt som rör det personliga planet hos Ruth, Nelson med flera.

Jag längtar redan till nästa bok!

Betyg 4

6 kommentarer:

 1. Håller helt med om allt du skriver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det bara synd att det dröjer länge till nästa bok kommer.

   Radera
 2. Jag har fortfarande inte läst den förra boken, vilket i sig är ganska obegripligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte helt om man tänker på hur många olästa böcker du nog har hemma. Men när du väl väljer att läsa den här kommer det att gå fort.

   Radera
 3. Det är härligt när man längtar efter nästa bok - men lite jobbigt att vänta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och det största nackdelen med att läsa den när den nyligen kommit ut.

   Radera