torsdag 3 augusti 2017

Lögnernas träd av Frances Hardinge

Om en flicka som vill så mycket mer än samhället tillåter och ett magiskt träd...

Handling: Fjortonåriga Faiths föräldrar bestämmer sig för att flytta ut till en vindpinad ö vid engelska kusten och hon förstår att det ligger mer bakom beslutet än vad de vuxna låtsas om. När hennes pappa kort därefter omkommer under mystiska omständigheter tror Faith sig veta något som kan ha betydelse. Men hon är bara en flicka, och i 1800-talets England anses hon inte värd att ta på allvar. Om hon ska få någon klarhet i vad som hänt måste hon ta reda på det på egen hand.

I jakten på ledtrådar hittar hon ett märkligt träd bland sin fars tillhörigheter. Det växer och bär frukt bara om man berättar en lögn för det. I gengäld avslöjar trädet en sanning. Eftersom trädet kan vara hennes enda chans att få reda på vad som hände hennes pappa, sprider hon lögn efter lögn över den lilla ön. Men lögner har en tendens att få eget liv...


Jag har egentligen väldigt svårt för lögner (om de inte är "vita") och därför var jag lite tveksam till den här boken. Men av olika skäl passade det att läsa den här just nu. Typ för att jag ville läsa någon bok med lite magi i (sommarbingon 2017) och att den fanns som e-bok på Storytel samt att jag skulle bo i en stuga utan vettig sänglampa och därför behövde läsa på Ipad:en när sambon sov.

Jag tyckte trots allt om boken. Miljön är otroligt bra beskriven och det känns verkligen som att jag befinner mig där på ön med folk som inte ser med blida ögon på dem och vädrets makter. Hua!

Det sociala samspelet är också intressant. Dels med hur sonen ska uppfostras och även hur Faiths mamma försöker med alla medel visa var hon står i den sociala stegen. Även synen på tjänstefolket och deras syn på dem.

Mitt i allt detta finns Faith som så gärna vill bli sedd och uppskattad av sin far.

Hon är väldigt smart och modig men är inte vuxen nog att helt förstå de vuxnas spel och regler. Men hon kämpar på. Och när det värsta händer gör hon allt för att avslöja sanningen utan att riktigt tänka på konsekvenserna.

Boken vänder sig till 12 - 15-åringar och det kan nog passa bra. Även jag som vuxen hade behållning av den men hade nog uppskattat den lite mer när jag var ung.

Betyg - En mycket stark trea. Om jag varit i målgruppens ålder hade nog betyget blivit högre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar