tisdag 5 september 2017

En mörderska bland oss av Hannah Kent

En riktigt bra isländsk dåtida roman!

Handling: Norra Island 1829. Överfulla fängelser gör att pigan Agnes Magnúsdóttir, dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord, inhyses på den avsides belägna gården Kornsà i väntan på avrättning. Rädsla och avsky gör att familjen på gården inledningsvis undviker all kontakt med Agnes. Med tiden börjar man dock inse att hon kanske inte är det kallblodiga monster som hon utmålats till. Med sin kristallklara prosa förmedlar Hannah Kent hur vi, förblindade av kärlek, kan ta irrationella, ibland ödesdigra beslut. Och hon påminner oss om hur stor skillnaden faktiskt kan vara mellan vilka vi är och hur vi uppfattas av andra.


Det här är en av mina hyllvärmare som jag avslutade sommarbingon med. Nu när jag läst den förstår jag inte varför jag inte tog tag i den tidigare. Den var ju jättebra!

Som många andra dåtida böcker av den här stilen bygger romanen på vissa sanningar och Hanna Kent målar upp en mycket fin berättelse som bygger på mycket forskning. En av behållningarna med boken är miljön. Jag kan lätt förnimma både lukter (odörer) och det sparsamma utrymmena med möblemang. Och slitet med att ha en gård eller torp och överleva vintrarna eller dåliga år generellt.

Jag fångas av Agnes som person och jag tycker att Hanna Kent gör henne väldigt trovärdig. Gården där allt hände har verkligen något mörkt och destruktivt över sig och trots att Agnes känns klok så är det inte svårt att förstå varför hamnar där. Boken visar också hur mycket svårare det är att vara kvinna och i många fall vara maktlös. I synnerhet om man är fattig och inte har någon direkt släkt att förlita sig på.

Även resten av människorna beskrivs väldigt bra och alla blir tydliga personligheter utan att bli överbeskrivna eller överdrivna. Det finns mjukhet, visdom, sjukdom och rädsla, det finns de som kämpar emot sina känslor och de som flyr till kvinnor och sprit för att döva fattigdomen.

Jag såg att Hannah Kent är på gång med en ny bok i oktober och den lär inte bli en hyllvärmare här.

Betyget blir en mycket stark fyra. På sikt kanske en femma.

6 kommentarer:

 1. Köpte den här efter att ha läst otaliga positiva inlägg. Någon gång ska jag läsa den också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, en som är värre än mig :). Du kommer inte ångra dig när du väl läser den.

   Radera
 2. Den här tyckte jag mycket om! Ser också fram mot att läsa den nya boken. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev glad när jag såg att det snart kommer en ny bok av henne!

   Radera
 3. Svar
  1. Härligt Annika! Den är definitivt läsvärd. Och jag vet ju att Island är speciellt för dig dessutom.

   Radera