söndag 24 september 2017

Konsten att fejka arabiska av Lina Liman

En oerhört viktig bok!

Handling: "En del av mig dog. En annan del började äntligen, äntligen leva."
I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre.
Konsten att fejka arabiska är en berättelse om vanmakt och utanförskap, men också om hur Lina till sist hittade förklaringen som fick allt att falla på plats, och om hur en diagnos kan förändra livet i grunden.


Uppläsare: Moa Gammel

Den här boken är inte helt lätt att skriva om. Lina Liman har skrivit en bok om sitt liv och hur hon så fort hon blev mer medveten, känt att något är fel med henne. Hon var inte som alla andra.

Det gör ont i mig att lyssna på boken. Men det som känns bra är vetskapen att hon är så stark att hon så här i efterhand skrivit boken och verkar ha ett bra trygghetsnät kring sig.

Boken består av en kombination av olika saker.
Dels henne uppväxt och upplevelser om att hon inte är som alla andra.
Om kampen att försöka passa in.
Om alla turer i sjukvården och diagnoser som inte stämde.
Om bemötandet i sjukvården.
Om att försöka klara skola och jobb.
Om familj och kompisskap.

Det här känns som en väldigt viktigt bok att läsa. I synnerhet för de som jobbar med psykiskt sjuka. Tyvärr så verkar man även här ha satt standarden för diagnosen efter hur killar/män ter sig och därför faller många tjejer och kvinnor mellan stolarna. Men boken är viktig även för oss övriga. För vi kanske känner någon annan Lina som inte heller hittat rätt i sjukvården och kan ge tips. Elle har en diagnostiserad Lina nära oss och därför lättare förstår henne (eller honom). För vi läsare får även en större förståelse för människor med autism och hur olika det kan te sig. Men även vissa gemensamma centrala delar.

När jag skriver här känns det som att boken kan te sig väldigt teoretisk men så kändes det verkligen inte. Lina Liman har verkligen blandat de olika delarna väl och det finns hela tiden ett driv. Tidsperioderna växlar men det är aldrig något problem att hänga med.

Det enda negativa jag möjligtvis kan komma med är att det är en del upprepningar. Men det är nog rätt ofrånkomligt i en sådan här bok. Och att uttrycket i allmänhet/i synnerhet är lite väl överanvänt. Det blev kanske extra tydligt när jag lyssnade på boken.

Moa Gammel är uppläsare och det känns verkligen som Lina Liman fått en röst genom henne.

Jag är mycket glad över att jag läst boken! Betyget blir 4 av 5.

2 kommentarer: