lördag 24 mars 2018

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Sorglig, rolig och tänkvärd!

Handling: "Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv.
Jag är en ensam överlevare - jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig."

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.
Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv.

Förutom ibland precis allt...Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras.
Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.

Uppläsare: Anna Maria Käll

Av ett gäng olika skäl lever Eleanor Oliphant ett väldigt rutinmässigt liv. Varför vet vi inte och det är många gånger som jag tänker på Saga i Bron. Men Eleanor är inte Saga. Hennes beteende kommer av helt andra orsaker. Men det gör det inte lättare för henne.

Hon gör det enkelt för sig genom att leva rutinmässigt, men samtidigt är det tufft utan att hon riktigt förstår det. Plötsligt en dag ser hon en man uppträda och som väcker något i henne. I samma veva börjar hon lära känna Raymond på hennes jobb och hennes liv förändras allt mer. Hon tvingas möta många av sina fördomar och sakta, sakta börja gräva i sitt förflutna. Trots att det skrämmer henne oerhört.

Jag tyckte om den här boken även om vissa stunder blev lite jobbiga när jag lyssnade. Mest för att hennes beteende skapade obehag i mig (lite pinsamhetsfaktor). Tillslut gick jag över till att läsa den som e-bok på paddan istället. Då började även slutet närma sig och jag blev allt ivrigare att se hur den skulle sluta. Dessutom blev den allt för lik den andra boken som jag läste som också handlade om tuffa kvinnohistorier så jag ville ännu mer avsluta den här så de inte blandades ihop.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar