torsdag 12 december 2019

Klubben av Matilda Gustavsson

Väldigt läsvärd!

Handling: I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

Uppläsare: Ella Schartner och olika skådespelare

Vissa är kanske mättade på den här historien. Den om kulturprofilen. Och även om jag hade koll på en hel del så ger den här boken en så mycket mer heltäckande bild av allt. Det var Matilda som kom med det stora avslöjandet som faktiskt gav effekt. Tyvärr för att artikeln kom vid rätt tidpunkt för det var inte första gången det skrevs om honom. Och det är så mycket i den här boken som gör mig ledsen och även fundersam.

Det är intressant att läsa om Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons tidigare liv. Jag kände inte till något av namnen innan det här måste jag tyvärr erkänna. Jag borde ju ha känt igen Katarinas åtminstone. Men jag blir otroligt ledsen över hur många som har låtit Arnault hålla på i så många år och låtit honom vara en del av ett gäng fullt med inbördes beundran där flertalet från Svenska Akademin igår.

Det är också tydligt hur vissa inte klarar av att hantera makten och berömmelsen som att ingå i dessa kulturella kretsar där det dessutom verkar finnas alldeles för mycket pengar för att ens behöva uppföra sig klanderfritt. Istället har det varit en tystnadskultur som tyvärr finns lite överallt. I synnerhet i mindre smickrande sammanhang.

Den får mig också att fundera över litteratur och konst och ska en konstnär/författare kunna förlåtas för vad som helst om den är duktig i sitt skapande? Det är ju dessutom ett väldigt subjektivt tyckande och det är bra konst eller ej. Att väljas in på livstid i en akademi känns väldigt förlegat idag och tydligt att det inte är ett vinnande koncept när vissa får hybris över sin egen förträfflighet. 

Det här är en bok som jag sträcklyssnade på och egentligen inte ville skulle ta slut. Och jag undrar så om Svenska Akademien någonsin kommer bli vad den en gång varit. Frågan är om den kan bli det så länge vissa av ledamöterna är kvar? För min del har jag svårt att tro det. I synnerhet som diskussionerna fortsätter nu kring nobelpriset.

Betyg 4+ av 5.

4 kommentarer:

 1. Den där boken verkar intressant.

  SvaraRadera
 2. jag köar på biblioteket, läst Svenska Akademien : makten, kvinnorna och pengarna, intressant:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/svenska-akademien-makten-kvinnorna-och.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du kommer att gilla den. Jag gjorde det verkligen!

   Radera