tisdag 28 juni 2022

Lektion i kemi av Bonnie Garmus

Om att kämpa för att få göra det man är bra på!

Handling: Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.
 

En bok som innehåller både vetenskap och matlagning lockade mig direkt! Sen såg jag dessutom en hel del positiva inlägg om den vilket visserligen är väldigt vanligt när den är nyutgiven. 

Boken handlar om Elizabeth Zott som har en rätt jobbig bakgrund. Det gör verkligen ont att höra om hennes upplevelser och hur svårt det är att vara en kvinna som vill jobba inom en mansdominerad värld under 1960-talet. Jag började med att lyssna på boken och det blev för tungt för mig så jag beställde boken istället men fick vänta oväntat länge på den.

Boken börjar en bit in i historien och backar sen. Och det var delen tills jag kom ikapp början som var tung. Samtidigt sätter den sina spår på ett starkt och berörande sätt som till stor del ger boken något extra. Resten av boken var till stor del en fröjd att läsa med några få undantag. Jag ler vid flertalet tillfällen när hennes frispråkighet ger oanade folkstormar i tv-rutan. Både positiva och även negativa. Hennes liv förändras radikalt men det blir inte alltid enklare för det. När boken är slut känner jag mig lite ledsen för att jag inte ska få fortsätta och se vad som händer med Elizabeth och människorna runt henne.

Gillar man vetenskap, matlagning och kanske även hundar så kommer man verkligen tycka om den här historien. Eller om man tycker om att läsa om kvinnors kamp för att mer jämlikt samhälle. Även om det känns som det går åt fel håll just nu i USA.

Betyget blir 4 av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar