måndag 27 februari 2023

Vänner in i döden av Elisabeth Andersson

Andra delen i Österlenmorden!

Handling: Hösten har kommit till Österlen och äppelskörden är i full gång. Kriminalinspektör Tina af Schelin välkomnar sin dotter Emma till det nya hemmet på det rosa slottet i hjärtat av Österlen, vars verksamhet Tina nu har ensamt ansvar för efter hennes mans plötsliga död.

Emma väntar barn och ska nu bo hos Tina och plugga i Lund. Samtidigt samlas ett nätverk av framgångsrika affärskvinnor för en hösthelg på Månsons musteri, hos ägaren Cecilia Månson. Under den vänskapliga ytan ruvar spänningar och konflikter.

När söndagsmorgonen gryr saknas en av kvinnorna, och hittas senare död vid Stenshuvuds topp. Några dagar senare försvinner ännu en kvinna och oron för en kvinnomördare börjar sprida sig.

Tina får i uppdrag att utreda morden tillsammans med sin kollega Maja Hadzic. Vem har dödat dessa framgångsrika kvinnor och varför har båda hittats med krossade skallar? Jakten på mördaren leder Tina och Maja till mörka hemligheter i det förgångna.

Uppläsare: Sofia Berntson

Böcker som utspelar sig på Österlen lockar mig alltid. Jag har varit där några gånger i mitt liv och alltid tyckt att det varit väldigt vackert (med andra ord huvudsakligen under sommarhalvåret). I den här handlingen ingår ju dessutom ett slott och aktiviteter däromkring.

Det här är den andra delen och det här är en serie som jag lätt kan se för mig växa för varje del. Själva brottsdelen är intressant här eftersom man först inte alls vet vilken riktning det ska ta. Det finns ett antal personer som rätt snabbt blir intressanta för utredningen. Men det är ju inte givet att det är någon av de mest uppenbara heller vilket jag gillar. Eftersom det var den andra boken fick även brottet mer fokus eftersom vi redan har lite koll på huvudpersonerna. Här får vi även komma Tina lite närmare. Delvis genom kontakten med sin dotter som kommer hem från sin resa. Men också i hennes bearbetning av sin sorg.

Boken är trevlig att lyssna på och även om jag småstör mig lite här och var på vissa detaljer (som jag lätt gör med många deckare) så är det övervägande positivt. Och jag ser definitiv fram emot att det ska komma en fortsättning.

Betyg: 4- av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar