tisdag 23 juli 2024

Förlåt oss våra synder av Jo Spain

Första delen i serien om Tom Reynolds!

Handling: År 1975 slits ett bara minuter gammalt barn med våld från sin förtvivlade mor på ett Magdalenahem - en institution för »fallna kvinnor«, driven av katolska kyrkan.
Nästan ett halvt sekel senare hittas ett illa tilltygat lik i en park i Dublin. Kroppen är en nunnas. Kriminalkommissarie Tom Reynolds är övertygad om att mordet har kopplingar till de historiska händelser som ägde rum på de ökända hemmen.
Teamet följer ett spår som leder dem till ett avskilt nunnekloster på den irländska landsbygden. Där verkar allt till en början vara helt normalt, och Reynolds hinner börja undra om de följt ett felaktigt spår. Men snart blir det uppenbart att mördaren i själva verket befinner sig mitt ibland dem - och är fast besluten att kräva ytterligare hämnd för synder som begåtts i det förflutna.

Temat i den här boken är Magdalenahemmen vilket framgår av baksidestexten. De är ingen vacker del av Irlands historia och då och då dyker det upp i filmer eller böcker. Senaste boken som jag läste och som tog upp det var Claire Keegans kortroman/långnovell Små ting som dessa som verkligen grep mig. Just känslan av en mans maktlöshet över hur de styrdes och hur hans familj skulle drabbas om han försökte göra något. 

Men för att återgå till den här boken så hoppar vi till modern tid och jag får lära känna ett nytt utredargäng ledda av Tom Reynolds. En man som det är svårt att inte tycka om. Det här är en klassisk deckare och även om mordet är ovanligt brutalt så är boken ändå mer som en pusseldeckare där de tar sig fram steg för steg och jobbar mycket med intervjuer. Mellan kollegorna finns det lite olika känslor som kommer fram men ingen som blir för mycket utan gör mer boken levande istället. 

Det här är en serien jag definitivt vill fortsätta läsa och jag kommer nog beställa nästa bok ganska snart. Eller om jag väljer att lyssna på den istället. 

Betyget blir 4+ av 5.

4 kommentarer:

  1. Jag läste en annan bok av henne och det gav mersmak. Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa mer 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte du skulle bli besviken. Äger du den här redan eller blir det eventuellt ett köp framöver?

      Radera
    2. Jag tror att det blir så att jag läser den på Storytel, om/när det blir dags. Försöker ju att bara köpa de där böckerna som jag verkligen, verkligen måste äga. Det kan ju hända att de här böckerna blir av den sorten, men det får vi se 🙂

      Radera
    3. Jag förstår dig där. Jag funderar själv på om jag ska köpa nästa del eller ta ljudboken. Men det byts uppläsare mellan andra och tredje boken vilket inte lockar. Eller så kan jag som du säger läsa den som e-bok. Ja, vi får se. Det är lyxproblem :).

      Radera