måndag 30 juli 2018

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Spännande och på många sätt tragisk!

Handling: Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.


Det här är en väldigt bra bok. Men om jag ska lyfta fram något problem så är det att den blivit så tokhyllad och därför var också förväntningarna orimligt höga.

Det här är i huvudsak en familjerelationsbok. Jag gillar att man får följa de tre familjemedlemmarna en efter en och att det inte dottern det slutar med utan mamman. Att få se en familj och dess medlemmar ur respektive persons vy gör mycket och det görs insiktsfullt.

Boken utspelar sig i Lund i modern tid. Så det är lätt att känna igen sig även om jag inte känner till just Lund. När jag läser den här så tänker jag en hel del på Malin Persson Giolitos bok Störst av allt. Även där sitter en tjej anhållen och vi vet inte vad som hänt och om hon är skyldig. Kortfattat är det samma sak här, men sen skiljer sig böckerna väldigt mycket.

Titeln i sig är intressant för det går inte att undgå att tänka på vad en vanlig familj är. Men ja, rent krasst så tycker man att många familjer runt sig är vanliga. Men de är också unika i sin sammansättning.

Jag vill inte skriva för mycket så jag riskerar att avslöja för mycket. För den här boken vinner på att man vet ganska lite om den - och att förväntningarna inte är skyhöga. Och tyckte man om Giolitos bok Störst av allt så bör man även gilla denna. Men man bör nog inte läsa dem för tätt inpå varandra.

Så mitt slutbetyg blir 4 av 5.

4 kommentarer:

 1. Förväntningar kan ställa till det och den här boken har ju verkligen blivit tokhyllad :) Kul att du gillade i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är trist att det är så med förväntningar. Och ja, den är ju väldigt bra. Men jag var inte så förvånad över handlingen just för att jag inte kunnat undgå att se vissa saker även om jag verkligen försökt.

   Radera
 2. Den här är verkligen hyllad till max, tror inte jag hört något annat än gott. Är nyfiken på den men förväntningarna på den lär nog vara skyhöga när det blir dags... roligt att höra att du gillade den trots de höga förväntningarna - de kan ju verkligen ställa till det åt olika håll....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det känns inte som bedömningen blir helt rättvis. Å andra sidan så är det mycket annat som också spelar in när man läser och eftersom jag läste den under sköna semesterdagar så har den ändå fått bra förutsättningar ur det perspektivet.

   Radera