tisdag 28 januari 2020

Månsystern av Lucinda Riley

Den femte boken i serien om de sju systrarna!

Handling: Tiggy D'Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie. Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucia år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucias, faller många bitar på plats.


Det här var en bok som jag verkligen sträckläste. Den här serien påminner lite om de tjocka släkthistorier jag kunde sluka som ung med både kärlek och spänning. Ofta utspelade de sig under väldigt många år.

Den moderna delen i den här serien kan ofta vara lite mer lättköpt. Sex flickor blir adopterade av en rik man och de får en lycklig uppväxt. När adoptivpappan dör så får de alla ledtrådar till sitt förflutna. Och varje bok handlar om en syster. De har alla något speciellt och den nutida delen handlar dels om att hitta sig själv men också sin ursprungsfamilj.

Den dåtida delen kan bestå av mer sorg än kärlek i vissa av dem. Varje bok har en historisk bakgrund i någon del av världen och alla har haft beskärda delar av sorg men självklart en del lycka också. Men i slutändan har den historiska delen lett till att en flicka blivit bortadopterad.


I just den här boken får vi följa Tiggy som lever för att djuren ska ha det bra. Hon visar sig härstamma från en romsk släkt som var känd för sin flamencodans och musik. De hade det allt annat än lätt under Francos tid och krigen som pågick. Grottorna som de levde i, musiken och dansen som beskrivs och den faktiska fattigdomen sätter sin prägel på den historiska delen för mig. Lucia blir en stor stjärna tillslut men det betyder inte att livet är lätt för det.

Det som drar ner betyget aningen för min del är hur ett problem i slutet blir löst. Det känns lite för enkelt. Men smidigt visserligen. Men nu längtar jag massor efter nästa bok om systern Electra! Och jag är väldigt nyfiken på den sjunde boken om systern som ingen vet något om. Finns hon ens? Och så är det mystiken kring adoptivfaderns död.

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Skall försöka läsa den boken snart. Skall bli så trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då har du massa skön läsning framför dig!

      Radera