onsdag 17 februari 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven M

Den här gången avhandlas frågor om bokstaven M hos Lilla O.

Berätta om en bok där mat har stor betydelse.

Här kommer jag att tänka på Anthony Bourdains bok Kitchen Confidential som handlar om just honom själv och hur han blir en av världens mest kända kockar. En cool men mycket rå bok med mycket svordomar som delvis beskriver matupplevelser men även vilken tuff miljö det är när de vänder på dygnet, dricker mängder av alkohol osv.

Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?

Åh, vilken bra fråga... Men inte lika lätt att svara på. Det känns som memoarer ofta är tillrättalagda och sällan helt uttömmande av förståeliga skäl. För att dra till något så säger jag George Clooney eller varför inte Clintan.

Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit?

Den enda bok jag läst i listan här är John Banvilles bok Havet som även platsar i förra omgången frågor där långsamma böcker tas upp. Jag upplevde nämligen havet som väldigt långsam men även stämningsfylld. Jag har läst några till av författarna men inte hittat någon favorit.

Jag söker också en bok om makt.

En bok jag tyckte mycket om var En spricka i kristallen av Cecilia von Krusenstjerna eller Cecilia Gyllenhammar som hon nu bytt tillbaka till (dotter till P.G. Gyllenhammar). Hon har skrivit om hur det kan vara att växa upp i en familj med en framgångrik far som strävar efter makt och framgång (många undrar över hur pass självbiografisk den är).

Suss som boken handlar om växer upp i en rik och framgångsrik familj och har sen som vuxen svårt att frigöra sig från sin familj och gå sina egna vägar. Den är även filmatiserad och sändes som en tv-serie i två delar men den var inte alls lika bra som boken. Man förlorade det vackra språket som utgjorde en stor del av min behållning.

2 kommentarer:

  1. En spricka i kristallen är nedtagen från bokhyllan, men den har ännu inte blivit läst.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det ofta så att böcker förlorar stort på att bli filmatiserade. Det är inte bara språket som trollas bort, utan även händelser förkortas, förlängs, skrivs om eller utesluts helt. Jag har svårt att komma tillrätta med det här, men jag jobbar på det i min Läs boken - se filmen utmaning. Än så länge har jag inte sett en enda av de filmer jag har skrivit upp på min lista, men då de bara är fyra till antalet så ska jag väl fixa det innan sista december i år :-)

    SvaraRadera