onsdag 3 februari 2010

Bokfrågornas ABC - bokstaven K

Veckorna springer iväg sen det här startade. Nu kommer i alla fall mina svar på Lilla O:s frågor om bokstaven K.

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.

Här kommer jag att tänka på Jacob Jankowski och Marlena, en ryttarinna på cirkus i boken Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen. En underbar bok!

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.

Den första bok jag läste som handlade om ett krig var på Västfrontet intet nytt. Nästa krigsbok blev Farväl till vapnen av Ernst Hemingway. Jag minns inte så mycket om själva böckerna utan mer de känslor böckerna väcker som obehag och nöjdhet (obehag över krigen de handlade om och nöjdheten att jag kom igenom dem). Jag läste dem även under min högstadietid vilket ger ett gäng flashbacks.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.

Den jag först kommer att tänka på är Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer. En mycket mysig liten roman där många brev far fram och tillbaka. Först blev jag väldigt skeptisk när jag insåg att den byggde på brev men det var snabbt bortglömt.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?

Här väljer jag Lena Sundström som jag visserligen inte läst något av på länge men jag minns att jag gillade hennes krönikor på den tiden jag läste Metro (och pendlade till Stockholm). Just nu är jag jättesugen på att läsa en eller flera av hennes böcker. I synnerhet Världens lyckligaste folk : en bok om Danmark.

2 kommentarer:

  1. Är också en Sundström fan. Fick just Världens lyckligaste folk från biblioteket.

    SvaraRadera
  2. LillaO: Jag har också lånat den på biblioteket nu.

    SvaraRadera