tisdag 14 december 2010

Det fördolda av Hjorth & Rosenfeldt

Ytterligare en ny författarduo som gör en väldigt bra och spännande jobb!


Handling: Det börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.

Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson - som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru - får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.

Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.

Men Rikskrim - som tagit över fallet - behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.

Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.


Jag var lite skeptiskt först till den här boken för Sebastian Bergman verkar vara så totalt osympatisk när man läser om boken. Och ja, han är väldigt osympatisk men man får också en bakgrund samt en svag känsla av att han faktiskt kan förändras (fast det lär nog dröja). Dessutom är Sebastian Bergman bara en i gänget. Man får även följa Rikskrims fyra poliser, vissa mer än andra.

Jag tyckte mycket om boken även om vissa stycken avslutas lite väl dramatiskt ibland. Det här är nackdelen med att lyssna på en bok för det går inte att skumma igenom boken för att hitta exempel. Å andra sidan kanske vissa uttryck förstärktes när de blir upplästa av en röst.

Själva kriminalhistorien känns helt ok, även om det är poliserna och Sebastian Bergman som får mig att vilja läsa eller lyssna vidare på kommande böcker. Så den skiljer sig från Roslund & Hellströms böcker på det viset då deras kriminalhistorier alltid är väldigt tänkvärda och komplexa till skillnad från den här.

Uppläsare av boken är Niklas Falk och jag tycker att han gör ett bra jobb.

Den här boken får 4+ av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar