fredag 31 december 2010

En halv gol sol av Chimamanda Ngozi Adichie

En underbar bok om ett hemskt krig.

Handling: Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i tidig ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.

Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.


Det här blev årets sista bok för mig och det tog lite tid att komma igenom den pga julstök, julsammankomster och en födelsedag. Men det är ingen bok man ångrar att man läste för den ger så mycket förståelse. Boken utspelar sig under 60-talet i Nigeria. Vi följer Olanna och Kainene som växer upp under välbeställda förhållanden. De lever sina liv utan restriktioner, Kainene satsar på att jobba inom faderns verksamhet och Olanna väljer att flytta till sin Odenigbo vars hem är en samlingsplats för deras akademiska vänner kvällstid.

Vi får följa dem i en fredlig tid som sakta blir mer och mer illasinnad. Till slut bryter Biafrakriget ut. Ett krig man hört talas om men aldrig riktigt förstått vad det var. Det känns verkligen som jag lärt mig mycket om en del av Nigerias historia genom att läsa den här. Den känns så oerhört trovärdig och människoporträtten, miljön, ja allt är så oerhört välbeskrivet och inbakat i historien.

Jag vill egentligen skriva så mycket mer men nu behöver jag komma igång med nyårsförberedelserna.

Betyg 5!

2 kommentarer:

  1. Det här är en sån där bok som jag har tänkt läsa men har inte riktigt varit på rätt humör för just den. Men förr eller senare kommer jag nog att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Den här var i alla fall väldigt lätt att komma in i. Trots att den är lång så känns den rätt lättläst.

    SvaraRadera