fredag 29 april 2011

Scarabeo - En florentinsk fälla av Michele Giuttari

En helt ok italiensk deckare men samtidigt inget utöver det vanliga.

Handling: Kommissarie Ferrara rycker ut med sitt team till en antikvitetshandel i ett av stadens pittoreska kvarter. Innehavaren har blivit brutalt mördad men inget i antikhandeln verkar rört eller stulet. Bakom ett skåp hittas så småningom en gömd och hittills bortglömd tavla av mästaren Velazquez. Kan den rariteten ha varit motivet?

Men det finns ytterligare något som förbryllar: I den döde mannens ansikte finns ett tecken ristat. Det ser ut som bokstaven F. En kort tid efter mordet får kommissarie Ferrara ett kryptiskt anonymt brev där det talas om tecken och att "den första ska vara den sista".

En dödlig bokstavsjakt tar sin början, det första mordet följs av flera och varje offer har fått olika bokstäver ristade i sina ansikten. Ett mönster tar samtidigt form: de döda var alla homosexuella.

Men det finns också en annan gemensam nämnare. Den stavas F E R R ... Ferrara inser snart att han är slutpunkten i mördarens djävulska plan.

Min läsning av boken i början är rätt upphackad och jag har lite svårt att komma in i den. Alla olika italienska namn förvirrade mig och jag hade svårt att hålla isär vissa av dem.

Författaren Michele Giuttari är en fd kommissarie och det gör att polisarbetet känns trovärdigt. Det är också trevligt att läsa om Florens och Toscana och dess kulturella omgivningar. Mordhistorien känns också helt ok men ändå är det något som gör att jag inte riktigt fångas av boken på det sätt som jag skulle önska.

Bok nummer två om kommissarie Ferrara finns även den som pocketbok och det är inte omöjligt att jag ger Michele Giuttari en chans till.

Betyg 3 av 5.

4 kommentarer:

 1. Jag älskade ju den här, men så älskar jag också Florens. Som deckare 3:a++, kanske 4:a. Tyckte den var rätt spännande ändå faktiskt. som Florens-porr: Tveklös 5:a=)

  SvaraRadera
 2. Bokomaten: Jag tyckte det var svårt att skriva om den här boken just för att det kändes som att jag borde gilla den lite mer än jag gjorde. Det kan bero på att boken och jag inte klickade helt men det kan också bero på att läsningen blev lite för upphackad och jag kände en viss lässtress (just för att jag fick så lite lästid). Just nu är jag rätt övertygad om att jag snart kommer att köpa hans andra bok :-) och det tyder på ett 3+ mer än 3- i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig läst en italiensk deckare, borde kanske testa!

  SvaraRadera
 4. Boksnoken: Man kan ju inte hinna med att läsa alla deckare som man vill. Jag har ju även gillat Donna Leon men som jag tröttnat lite på (fast ändå kunde jag inte låta bli att köpa ytterligare en nyligen).

  SvaraRadera