lördag 17 mars 2012

Upp till toppen av berget av Arne Dahl

Den tredje boken om A-gruppen.

Handling: En ung fotbollssupporter blir dräpt med en ölsejdel på en känd stockholmskrog. Det är ett vanligt grått och rått vardagsvåldsbrott i huvudstadens centrum. 

In kallas ett par straffkommenderade kriminalare från det som en gång var rikskriminalens "specialenhet för våldsbrott av internationell art", mer känd som A-gruppen. 

Och någonting sker. Bakom det blodiga ölsejdelsplittret tonar ett helt annat händelseförlopp fram. Det leder i många riktningar. Mot Kumlabunkern, där en cell exploderar. Mot Sickla industriområde, där en uppgörelse inom den undre världen äger rum. Mot Internet, där grova övergrepp dokumenteras. Mot Danderyd, där en narkotikahandlare påtar i sin paradisiska trädgård. Mot poliskåren, där ett högre polisbefäl börjar bete sig egendomligt. Mot framtiden, där ett terrordåd plötsligt tornar upp sig. Mot det förflutna, där helvetets djupaste hålor skymtar till. Och mot ett berg i en bättre värld än vår...Till slut kom jag igång med serien om A-gruppen igen och jag kommer att se till att läsa resten av böckerna rätt omgående. Eftersom det var väldigt länge sen jag läste de två första böckerna och Misterioso gick på tv i vintras så ser jag skådespelarna framför mig och inte några egenskapade personer. En kollega till mig som älskar Arne Dahls böcker om A-gruppen har till exempel stora problem med att se Shanti Roney som Paul Hjelm.

Min enda invändning till boken är att den består av lite väl många sammanträffanden, i synnerhet i början av boken men för övrigt är den väldigt spännande och tar upp olika typer av brottslighet. Gruppen kompletterar varandra och även om man inte följer dem särskilt mycket privat så får man ändå en känsla för hur deras liv ser ut.

Språket känns lite mer avancerat än det som är i många av dagens svenska deckare vilket är tilltalande.

Nu är bara frågan hur lång tid det tar innan nästa bok är införskaffad!

6 kommentarer:

 1. Kul! Jag har en helt inofficiell utmaning i år och det är att läsa hela serien om A-gruppen. Alla böcker står redan i hyllan. Har läst fyra hittills och det här är jättebra.

  SvaraRadera
 2. Monika: Jag såg att cdon har fraktfritt just nu så risken (eller chansen?) är stor att jag köper hela serien.

  SvaraRadera
 3. När ska jag hinna läsa Arne Dahls böcker??

  SvaraRadera
 4. Boksnoken: Haha, förstår precis vad du tänker. Jag gjorde i alla fall en beställning så snart finns resten av böckerna i hemmet, och självklart följde lite fler böcker med :-).

  SvaraRadera
 5. Åh, då behöver jag inte tänka på det :) Kanske bara 2:a boken då? Jag håller på med första boken nu så då vet jag var resten är :)

  SvaraRadera
 6. Karro: Bok 3 - 10 finns hemma hos mig nu.

  SvaraRadera