lördag 19 maj 2012

Drömbokhandeln av Laurence Cossé

En underbar pärla för alla bokälskare!

Handling: Den före detta vagabonden Ivan och den italienska arvtagerskan Francesca öppnar en minst sagt ovanlig bokhandel, där deras litterära drömmar kan få fritt spelrum. De gör uppror mot bästsäljarhysterin genom att bara erbjuda bra romaner: ett stort antal litterära mästerverk har valts ut av en topphemlig kommitté bestående av likasinnade litteraturkännare. Till Ivans och Francescas förvåning visar sig drömbokhandeln bli en succé. Men då börjar också problemen. De utsätts för anonyma hot och giftiga kommentarer om bokhandeln på internet, men när tre av de åtta medlemmarna i den hemliga urvalskommittén blir attackerade, bestämmer de sig för att kontakta polisen. En efter en faller de olycksbådande pusselbitarna på plats och det blir alltmer tydligt att Ivans och Francescas drömmar kommer att bemötas med småaktighet, avundsjuka och våld. 

Den här boken får mig att bara vilja läsa och läsa och knappt göra något annat. Men samtidigt ville jag inte att den skulle ta slut. Jag blir också inspirerad av att läsa mer klassiker men vet också inombords att det inte kommer ske, i alla fall inte just nu som livet ser ut just nu. Det är alldeles för många andra böcker som lockar mig ännu mer och lästiden är begränsad.

Själva historien känns på många sätt genialisk. Den handlar om kärleken till välskrivna böcker och har samtidigt ett thrillerinslag som är väldigt bra gjort. Men ändå känns den inte som en deckare och jag skulle inte klassa den som det. För mig är den helt enkelt en spännande skönlitterär bok om kärleken till böcker och även om komplicerade relationer människor emellan.

Många har redan bloggat om boken trots att den är rätt ny och jag roades en hel del av FruE:s inlägg där hon bland annat reflekterade över omslaget.

5 kommentarer:

 1. Jag har precis skickat efter den och längtar rejält efter att få läsa den. Bara titeln får en att dregla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite rädd först eftersom förväntningarna var så höga men lyckligtvis blev jag inte besviken.

   Radera
 2. Den måste jag skriva upp på min "Att läsa"-lista! Jag har varit lite dålig på att läsa bokbloggar på sistone så jag hade faktiskt inte hört talas om den här förrän nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boksnoken: Jag tyckte mycket om den men är alltid lite rädd efter att ha läst så många positiva omdömen.

   Radera