söndag 27 april 2014

Den tomma stolen av J.K. Rowling

Mer trögläst än jag förväntade mig...

Handling: När Barry Fairbrother oväntat avlider, knappt fyrtio år gammal, försätter dödsfallet den engelska staden Pagford i chock.

Med sitt kullerstensbelagda torg och den historiska klosterkyrkan verkar staden vara en idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i strid med fattiga, tonåringar i strid med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever ... Pagford ruvar sannerligen på mörka hemligheter. Och den tomma stol Barry efterlämnat i grevskapsrådet blir snart källa till den värsta strid byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som utmärks av passioner, dubbelspel och oväntade avslöjanden?


Jag har länge varit nyfiken på den här men trots det har den fått vänta rätt länge på hyllan. Tyvärr måste jag erkänna att jag hade svårt att komma in i den. Det var väldigt många människor att hålla reda på till en början och jag tyckte knappt om en enda av dem i alla fall inte de vuxna. Antingen var de självgoda och elaka till och från eller så föredrog de att blunda för verkligheten. Men boken var inte så dålig så att jag gav upp. Efter drygt halva boken släppte det och jag fick in flytet. Det kan även bero på att jag kunde läsa längre stunder också på grund av påskledigheten.

Trots att det är en bok för vuxna är de tonåringarna som är mest intressanta. De känns verkliga medan de vuxna känns mer som de är en del av en mörk tragikomisk tv-serie. Många uppskattar säkert boken just därför men jag föredrar oftast mer realistiska böcker framför tragikomiska och det är nog därför jag inte blev helt såld. Men som helhet är boken ändå bra eftersom andra halvan eller sista tredjedelen möjligtvis får ihop den på ett mycket bra sätt. Jag är nöjd med att jag ändå läste boken.

Den tomma stolen speglar olika samhällsgrupper, fördomar, vuxnas egoism, tonåringars obetänksamhet och även förmågan att blunda när det passar ens egna syften och till vilket pris det kan ske.

6 kommentarer:

 1. Denna har jag oläst i hyllan. Där har den köat ett tag, men det gör ofta mina böcker. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lätt så eftersom man sällan köper en bok åt gången :-). Läser jag den inte omgående blir den liggande rätt länge oftast.

   Radera
 2. Var på vippen att köpa denna i veckan, men det blev några andra böcker istället! Får bli nästa gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att du förr eller senare köper den :-). Som helhet är den läsvärd och många uppskattar den säkert mer än mig.

   Radera
 3. Jag tyckte också att det var många karaktärer att hålla reda på men jag gillar böcker med mycket svärta i så för mig passade den utmärkt, däremot fick jag känslan av "långkörarteveserie a la Hem till gården" eller något liknande :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis vad du menar med Hem till gården :-). Men tack vare tonåringarna så blev det inte bara tv-serie av det.

   Radera