söndag 15 mars 2015

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Vacker och sorglig om kärlek...

Handling: Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.


Konsten att höra hjärtslag innehåller en ovanlig kärlekssaga. Den är tänkvärd på många sätt när det handlar om vårt sätt att leva och hur kommersiella vi har blivit i västvärlden. Julia som är uppvuxen i en välbärgad familj i New York får ordentlig kulturkrock när hon reser till sin fars gamla fattiga hemby som var helt okänd för henne.

Kärlekssagan mellan Tin Win och Mi Mi är verkligen speciell. Båda lever båda med handikapp men de låter sig inte nedslås av dem. När de dessutom hittar varandra fylls deras liv med en oerhörd kärlek och glädje.

Jag fångas rejält av Tin Wins historia men stämningen förändras eller historien känns inte lika speciell när han behöver lämna byn. Samtidigt vill jag ju veta vad som hände. Hur hamnade egentligen Tin Win i New York? Varför stannade han inte hos sin älskade Mi Mi? Jag får svar på frågorna men det känns lite forcerat i den sista delen.

2 kommentarer: