söndag 31 maj 2015

Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen

Den sjätte boken om avdelning Q.

Handling: En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.

Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet särskilt svårt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina.


Uppläsare: Stefan Sauk

När man lyssnar på en bok kan den bli väldigt präglad av uppläsaren. I det här fallet var det både positivt och negativt med Stefan Sauk. Han ger varje person en egen röst och det fungerar väldigt bra när det gäller männen. Han får mig till exempel att skratta högt åt Assads dåliga kamelskämt. Men flera av kvinnornas röster blir väldigt lätt snipiga och bjäbbiga. Det kanske skulle kunna låta så in några få fall men inte så många som här får den typen av röst.

Det tar lite tid innan jag helt är inne i boken och hamnar i läget att det är svårt att släppa den. Men jag njuter av den andra halvan av boken mycket på grund av stämningen mellan Carl och Assad men även Rose. Något händer med Carl som får honom att öppna sig lite grand mer än tidigare. Och det lilla gör rätt mycket i min värld.

Själva historien är i mitt tycke inte det bästa med den här boken. Samtidigt är det i alla fall inte en historia som påminner om var och varannan deckare. Men för mig är det människorna på avdelning Q som ger mig störst behållning.

2 kommentarer:

  1. Det tar ett tag innan jag kommer till denna, har ju bara precis läst tredje delen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle vara härligt att ha några böcker kvar. Men det är ju väldigt självförvållat att ligga i fas i en serie. :-)

      Radera