torsdag 14 maj 2015

Krigsdagböcker 1939 - 1945 av Astrid Lindgren

Ett så oerhört fascinerande dokument över andra världskriget!

Handling: I maj 2015 är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. Under hela kriget skriver Astrid Lindgren dagbok där hon berättar om vardagen i Stockholm, om det som händer i världen och om Sveriges agerande under kriget. Astrid Lindgrens krigsdagböcker är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Texten är laddad med stor sorg och förfäran. Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare; den första boken om Pippi Långstrump kommer ut samma år som kriget slutar, 1945.

Blandat med Astrid Lindgrens egna anteckningar innehåller dagböckerna mängder av utklippta artiklar ur svenska tidningar som hon kommenterar. I boken återfinns över 70 faksimilbilder av dagboksuppslagen och många hittills opublicerade familjebilder från krigsåren. Författaren Kerstin Ekman, som kände Astrid Lindgren, skriver förord och Astrids dotter, Karin Nyman, skriver efterord.

Totalt är det 17 dagböcker som kommer ut i bokform. 


Uppläsare: Karin Alvtegen (Astrid Lindgrens brors barnbarn)

Det känns nästan högtidligt att få lyssna på Astrid Lindgrens dagboksanteckningar och tänka hur hon skrev dem där och då. Det finns så oerhört många skildringar om andra världskriget men den här skiljer sig från allt jag läst tidigare eftersom det är en så unik blandning av händelser.

Det handlar om Astrids vardagsliv där hon reflekterar över barnen, måltiderna och ransoneringen. Hon läser alla tidningar och lyssnar på radio och klistrar antingen in artiklar eller återger vad som sas eller skrevs om t.ex Tyskland, Finland och England. Hon reflekterar över dem och visar hur klok hon var utifrån vad som var känt då.

Jag tycker det var intressant att lyssna på om krigen som utspelade sig i både Finland och Norge och om Sveriges så kallade neutralitet. Hon är också väldigt rädd för att Ryssland ska ockupera oss. I en stor del av boken är hon betydligt mer rädd för ryssen än för tysken. Hennes jobb på säkerhetstjänstens brevcensur av de inkallades brev gör också att hon vet och förstår mer än många andra. Hon återger även vissa brev därifrån.

Under den här tiden får hon också sin första bok utgiven och hon klistrar in en artikel där boken kom på andra plats i en tävling. Det är även under dessa år som hon skriver boken om Pippi Långstrump som dottern Karin får i födelsedagspresent. Pippi hinner bli utgiven innan boken tar slut och med i boken finns Bonniers refusering av Pippi.

I slutet av boken återges artiklar kring Quislings roll i kriget och hur rättegången mot honom var. Här fick jag lära mig en hel del faktiskt.

Jag är glad att jag tog mig an den här boken. Men det var lite jobbigt att lyssna på uppläsningen av många av artiklarna där de även gör något med ljudet för att det ska vara tydligt att det inte är Astrids egna ord. Nu tror jag inte ljudet i sig gjorde det sämre utan mer att artiklarna är mer styltigt och formellt skrivna. Artiklarna hade varit enklare att läsa själv. Men de gånger Astrid Lindgren själv väljer att återberätta om artiklarna så blir det så mycket lättare att hänga med.

Astrid visar också frustration över regeringens beslut om den Svenska neutraliteten och att vi inte rycker ut i grannländernas krig samtidigt som hon av naturliga skäl är lättad över att slippa utsättas av kriget på nära håll. Hon förstår att grannländerna inte uppskattar oss samtidigt som hon redogör för sånt vi kunnat stötta just därför.

Jag är glad över att få en bild av den vuxna och reflekterande Astrid Lindgren och inte bara barnboksförfattaren.

4 kommentarer:

  1. Jag vill läsa den här, känner jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte den var riktigt intressant även om den mest lunkade på. Men det är intressant att se hur hon upplevde t.ex Finlands situation och vad Sverige gjorde och inte gjorde. Det kändes mer äkta när hon bara redogör för sånt som det faktiskt skrevs om då och inte sånt man fått veta i efterhand.

      Radera
  2. Har tänkt lyssna på den här under sommaren, ska bli jättespännande.

    SvaraRadera
  3. Det är något speciellt när något skrevs där och då och inte var efterkonstruerat.

    SvaraRadera