söndag 5 juni 2016

Ett ohyggligt avslöjande av Louise Penny

Lika bra som alltid!

Handling: En septembermorgon skakas den lilla byn Three Pines av en chockerande upptäckt. På Oliviers bistro den naturliga knytpunkten för det fridsamma livet i byn påträffas liket av en äldre man, dödad genom ett våldsamt slag mot bakhuvudet. När kommissarie Armand Gamache anländer till platsen konstaterar han till sin förvåning att ingen tycks ha en aning om vem den döde mannen är. En märklig omständighet i denna slutna värld där alla känner alla. Slutsatsen är oundvikligt: Någon ljuger frågan är bara vem.
Sakta men metodiskt börjar Gamache och hans kollegor bana sig en väg genom de lögner som döljer sig under den förrädiskt idylliska ytan. Sökandet leder dem så småningom ut i den täta skogen som omger Three Pines, och vid slutet av en slingrig stig väntar en häpnadsväckande hemlighet. En skatt som någon vaktat under mycket lång tid och kanske till slut fått betala för med sitt liv.

Det här är den femte boken om kommissarie Gamache och byn Three Pines. Som alltid finns där en speciell stämning av gemytlighet. Men även något svart som då och då visar upp sig i byn och bland deras invånare.

Normalt sett har jag mest lyssnat på dem men den här gången verkar den dröja på Storytel så biblioteket fick låna ut sin bok istället. Och det är faktiskt enklare att läsa alla dessa franska namn istället för att lyssna på dem.

Till skillnad från förra boken utspelar sig större delen av handlingen i Three Pines men då och då åker poliserna eller Clara till lite andra ställen i Kanada. I förra boken låg fokus på Clara och Peter men av naturliga skäl hamnar Olivier och Gabri i fokus den här gången och vi får lära känna dem betydligt bättre.

Som alltid tar konsten stor plats i dessa böcker och det är ofta ett positivt tecken för mig. Allt sen jag läste Siri Hustvedts bok Vad jag älskade så har böcker med konst i sig ofta för med sig något positivt och jag minns dem bättre än många andra böcker.

Det finns ett antal nya personer som vi får lära känna och sidohistorier kring dessa. Vissa av historierna har såklart inget med själva gåtan att göra men vilka som faktiskt spelar roll vet man först på slutet och alla historier påverkar själva stämningen. Som alltid längtar jag efter att nästa bok ska komma!

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst första delen, men andra står redan i hyllan och väntar. Förstår egentligen inte varför jag inte redan har läst den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vill du ha en mysdeckare är det bara att köra igång! Och dessutom kan du pricka av Kanada i En Världsomsegling...

   Radera
 2. Finns det fem böcker redan? Jag har bara läst två, tror jag. Ligger ju efter här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, visst är det härligt att veta att det redan finns tre till!

   Radera