söndag 30 oktober 2016

På sex meters djup av Denise Rudberg

Den sjätte boken om Marianne Jidhoff...

Handling: Stockholm är täckt av is och en bister kyla blåser över innerstaden som rustar inför jul. När en storslagen opera har världspremiär samlas hela den svenska kultureliten. Ett mycket välkänt konstnärspar hyllas för såväl librettot som sin regi och scenografi, men när paret lämnar premiären för att ta sig till sitt omtalade lantställe i skärgården går något fel. De försvinner spårlöst. Deras båda döttrar anmäler föräldrarna som försvunna och media dränks omedelbart av spekulationer och teorier om vad som hänt det hyllade paret. Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff som besökte operapremiären tillsammans med sina kollegor dras omedelbart in i den glödheta utredningen.

Några veckor senare mördas oförklarligt en kvinna på ett äldreboende. Ett meddelande på brottsplatsen leder Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid in i en utredning med makt och politik i centrum. Och plötsligt verkar mordfallet ha kopplingar till konstnärsparets mystiska försvinnande. Marianne och hennes kollegor får många trådar att dra i mitt i ett kallt och mörkt Stockholm.


Uppläsare: Anna Maria Käll

Jag tycker om böckerna om Marianne Jidhoff mycket för miljöns skull. Vissa av böckerna har kanske inte den bästa deckarhistorien (i synnerhet de första) men det gör inte så mycket. Miljön är annars sig lik och Marianne gör sitt bästa att njuta av livets goda. Kanske lite mer än hon bryr sig om sin vikt.

Det jag verkligen uppskattar med den här boken är att jag själv inte har en aning om vem eller vilka som ligger bakom det hela eller. Det är mycket bättre än en kursiv mördare som då och då får ge uttryck för lite tankar. Det gör också det är lättare att förstå åtminstone en del val som poliserna gör eftersom de inte heller vet så mycket. Får man själv tidigt veta vem som är mördare är det lätt att irritera sig på att poliserna söker efter fel person.

En liten störning jag har här är att de kopplar ihop två brott på väldigt svaga grunder. Men annars så sträcklyssnar jag på boken med Anna Maria Käll som är en utmärkt uppläsare.

Det framgår även att det med stor sannolikhet kommer fler böcker i serien vilket jag är glad för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar