lördag 22 oktober 2016

Tschick av Wolfgang Herrndorf

En härlig berättelse om vänskap och vilsenhet!

Handling: Maik Klingenberg är inte särskilt populär. Han har inga vänner, klasskamraterna skrattar åt honom i skolan och han får aldrig vara med på deras fester. Nu är det första dagen på sommarlovet och han är ensam hemma i villan, hans mamma har åkt iväg till rehab och pappan är på affärsresa med sin unga älskarinna. Då dyker plötsligt Tschick upp, den tysk-ryske pojken från höghusområdet på fel sida spåren i Hellersdorf. I en stulen Lada ger de sig oinbjudna iväg till födelsedagskalas hos Tatjana flickan som Maik är upp över öronen förälskad i. Därefter bär det av i rasande fart genom den tyska landsbygden, i riktning mot sydost, till Valakiet där Tschicks morfar bor. En färd som kommer att förändra livet för dem båda.


Jag vet inte riktigt hur jag ramlade över den här boken. Men jag tror att jag helt enkelt tyckte den verkade intressant när jag kollade pocketutgivningen inför min födelsedag och då jag ville hitta lite böcker att önska mig.

Eftersom jag även utmanar mig själv med En världsomsegling passade den bra (förutom att jag redan betat av Tyskland). Men den här var riktigt läsvärd. Maik är 14 år och bor i Berlin och är en ensamvarg. Han bor fint med sin familj men familjen i sig är inte särskilt hel. Dessutom finns ett hot över dem då hela pappans affärer inte alls går särskilt bra... Han har svårt att veta hur han ska passa in och väljer istället att göra sig lite mer udda. Delvis medvetet men ändå inte helt.

När sommarlovet kommer och båda föräldrarna är iväg känns livet riktigt trist och meningslöst. Just då kommer den nya klasskompisen Tschick förbi och gör sitt bästa att få med sig Maik på lite äventyr. Det hela leder till en bilfärd genom Tyskland med två inte helt erfarna killar som stöter på både det ena och det andra.

När jag googlade på den här boken då jag försökte se om den var något att ha såg jag att författaren inte levde längre. Han valde att ta sitt liv 2013 då han var dödligt sjuk i cancer. Han fick diagnosen 2010 och samma år kom den här boken ut. Wolfgang Herrndorf försökte skriva så mycket och så länge han kunde men sköt sig som sagt för tre år sen. Det får mig såklart att fundera över hur mycket han var medveten om när han skrev boken.

I alla fall är Tschick en både varm och lite tragisk berättelse om barn som på olika sätt inte har det lätt. Men den visar också vilken tröst en vänskap kan ge.

Betyg: En mycket stark fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar