lördag 31 december 2016

Mannen som lekte med dockor av Magnus Jonsson

En spännande Stockholmsdeckare!

Handling: Krypteringsexperten Linn Ståhl arbetar med sin doktorsavhandling på KTH när kriminalpolisen hör av sig och ber om hjälp med en utredning av ett makabert mord. En ung kvinna har hittats mördad i en lägenhet på Södermalm i Stockholm och omsorgsfullt styrts ut som en porslinsdocka.

Linn har varit medlem i Antifascistisk aktion ? en organisation som är svartlistad av Säpo ? och är tidigare dömd för brott mot rikets säkerhet. Så det är under ömsesidig misstänksamhet hon börjar arbeta tillsammans med kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson.

Samtidigt som mördaren gäckar polisen vinner högerextrema krafter ny terräng i Sverige. Frågan är om Linn och polisen alls drivs av samma motiv...


Eftersom jag själv pluggat på KTH och dessutom läst lite kryptering där så är det svårt att inte lockas av den här boken. Linn Ståhl har en speciell bakgrund och det finns en hel del likheter med Lisbeth Salander.

Vad det gäller polisarbetet så är det kanske inte den starkaste biten i den här boken. Men det kan också vara att jag förväntar mig lite mer traditionella samlingar och summeringar som ofta görs i polisdeckare. Här är det mer fokus på själva jagandet. Historien i sig blir rätt komplex eftersom i jakten på mördaren så ramlar man in i högerextrema kretsar där Linn har gamla fiender. Som tur vad verkar man inte stanna upp och fundera på vad som är vad utan bara kör på.

Annars är persongalleriet ok även om jag kanske inte kom dem jättenära. Den största behållningen för mig är Linns hackande och beskrivningarna av Stockholmsmiljöerna. Gärna genom Linn och hennes brädåkande.

Betyg 3 av 5.

2 kommentarer:

  1. Denna står här och väntar på att bli läst. Jag blev ju också lockad av det där med krypteringsexpert :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vissa saker som triggar oss båda :). Då får vi se vad du tycker sen.

      Radera