fredag 30 december 2016

Människorna av Matt Haig

En bok med många sidor...

Handling: En utomjordings perspektiv på människosläktet
När matematikprofessorn Andrew Martin hittas naken och irrande omkring på Cambridges gator en tidig morgon väcks naturligt nog en viss uppståndelse. Vad som först verkar vara någon sorts tillfällig sinnesförvirring visar sig snart vara av mer omfattande karaktär: Andrew Martin är totalt personlighetsförändrad.

Den enkla förklaringen är att professor Martins kropp har övertagits av en utomjording som kommer från den högteknologiska planeten Vonnadoria. Denna varelse har skickats till jorden i uppdrag att radera all information om den stora upptäckt professor Martin gjort - en upptäckt som hotar att ödelägga hela universum. 

På planeten Vonnadoria finns ingen dödlighet, inget hat, inget våld och inga hierarkier. Människorna ses som underutvecklade barbarer, och det är med den attityden utomjordingen startar sitt liv i Andrew Martins kropp. Men saker och ting utvecklas inte riktigt som hen tänkt sig. Vid sidan av all ondska och orättvisa på jorden finns det nämligen ganska underbara saker. Till exempel jordnötssmör, musik, poesi och kärlek.


Det här är definitivt en udda roman och ändå inte. På beskrivningen känns den som det är sci-fi-fokus medan det är mer en studie av människan. Och reflektioner över hur det kan vara att leva på ett sätt som inte är som vårat. Där allt är ordnat och känslor onödiga och matematik är vackert.

Jag går alltid igång på böcker där matematik ingår (eftersom det alltid varit ett favoritämne). Och det ingår matematik här men även den finns mest i bakgrunden. Så de som avskyr matte behöver inte oroa sig. Boken är väl läsvärd ändå.

Vår utomjording i form av Andrew Martin har ingen aning om hur man ska uppföra sig när han plötsligt står naken på en gata i Cambridge. Hans son som redan har det tufft får det verkligen inte lättare efter att hans så kallade far skämt ut sig totalt. Vår utomjording måste snabbt lära sig för att få vara ute i frihet och utföra sitt uppdrag. Men under tiden vaknar olika former av känslor hos honom vilket gör att det blir allt svårare.

Första halvan var rätt förutsägbar men fortfarande väldigt intressant. Men sen var jag lite mer osäker på var boken skulle ta vägen. Matt Haig är för mig en okänd författare och jag visste inte hur han skulle välja att knyta ihop det. Det är ju inte helt enkelt med en utomjording här på jorden. Men han får till det bra och jag roas mycket åt en lista som vår utomjording gör med sina reflektioner.

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag blev ganska överraskad av denna och jag har nog tänkt mig att läsa mer av Haig.

    SvaraRadera