måndag 19 december 2016

Gökens rop av Robert Galbraith

Den första boken om privatdetektiven Cormoran Strike!

Handling: När en både firad och skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistanveteranen Cormorans liv är i spillror och hans enda glädje på senare tid är den nya ovanligt driftiga och pigga assistenten Robin. Tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Fotomodellen Lolas tragiska död blir räddningen för Strikes neddekade detektivbyrå. Men ju mer Cormoran och Robin gräver i den unga modellens komplicerade värld med kändisar, nerknarkade pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.


Uppläsare: Niklas Falk

Gökens rop är egentligen skriven av J.K. Rowling och det blev känt ganska snabbt att det var hon som låg bakom pseudonymen. Jag har länge velat läsa den här men av olika skäl har det inte blivit av. Nu tog jag tag i den som ljudbok eftersom den fanns på Storytel och jag ville ha mer en pusseldeckare än en deckare med torterade offer.

Cormoran är en före detta militärpolis som är duktig på sitt jobb. Men just när boken börjar är han på botten efter att ha lämnat sin flickvän och därigenom är utan fast bostad. Han har dessutom en rätt udda bakgrund vilket ibland ger honom lite fördelar. Ungefär samtidigt kommer Robin för att jobba som hans tillfälliga sekreterare och hon inser att jobbet är betydligt mer intressant än de jobb hon har på gång. Genom det här fallet rör sig Cormoran genom olika kretsar i London. Från botten till toppen.

Jag tycker om böcker där huvudpersonerna klurar ut hur det gått till genom att prata med folk. Där de får ur dem allt mer detaljer och utifrån det kan pussla ihop sanningen. I alla fall om det är snyggt och inte allt för övertydligt gjort. Jag har ledsnat på poliser som också är fäder och som kör sitt eget race. I det här fallet när det är en ensam privatdetektiv så blir det inga problem. Han har dessutom inga barn som blir lidande när han jobbar på. Sen finns det en hel del familjeproblem ändå. Men på en annan nivå.

Jag kommer definitivt fortsätta med serien!

Betyg 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Oj, en fyra! Jag har ju den här stående i bokhyllan, men har inte kommit till den än :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den passade mig. Mer än Kepler och Ahnhem :).

      Radera