torsdag 15 juni 2017

Helgfrågan v. 24


Idag har det varit skolavslutning och det var riktigt varmt och soligt. Jag tog ledigt på förmiddagen men åkte till jobbet efter att ha ätit med sonen och hans kompis på en grill på orten. Helgen verkar bli lugn så jag hoppas hinna läsa en del - eller lyssna plus att jag behöver både städa och fixa lite i köket - som köttbullar och granola. Sonen ska skjutsas till ett kalas på söndag.

Mia frågar den här veckan: "Jag har sett att många läser Året bok 2017. Har ni läst någon av böckerna? Bonusfråga: Gillar ni lästutmaningar? Om ja, häng med på Midsommarutmaningen." 


Jag har inte medvetet valt ut någon bok på grund av att de blivit nominerade. 

Av dessa har jag läst - eller snarare lyssnat på:


Störst av allt av Malin Persson Giolito och det är en bok som jag rekommenderar till många. 


Även Fredrik Backmans Björnstad gillade jag massor. Jag var lite rädd för den först men är mycket glad för att jag lyssnade på den.För några år sedan lyssnade jag på Pontus Ljunghills första bok som utspelar sig efter den här tidsmässigt. Jag tyckte mycket om den boken. Lykttändaren tyckte jag också om men kanske inte riktigt lika mycket som den första. 

Jag kan lätt förnimma en känsla som befann sig i mig från alla tre böcker. Vissa böcker man läser har man glömt en vecka senare. Dessa är inte sådana. Jag kommer ihåg stora delar av handlingen trots att det gått en tid. Och det är väl sådana saker som gör att de platsar i Årets bok. 

Bonusfrågan - Jag gillar utmaningar ibland. Till exempel blir det nog en sommarbingo i sommar men jag läser för lite för att hinna fylla brickan - om jag inte går över till barn- och ungdomsböcker. Men några rader borde jag klara hoppas jag. Gissningsvis blir midsommarhelgen lite väl fylld för att jag ska hinna läsa så mycket med tanke på midsommarutmaningen. På något sätt kommer midsommar firas och på söndagen har sonen nog fotbollsmatch plus att vi har kiosktjänstgöring för fotbollsklubben. 

24 kommentarer:

 1. Störst av allt tyckte jag mycket om. Ljunghills bok är jag nyfiken på, men tänkte börja med den första ;) Björnstad ligger i lyssnarhögen och väntar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar man böcker i långsamt tempo passar Ljunghills böcker bra.

   Radera
 2. Jag gillar vissa utmaningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här - bara tiden och orken finns dessutom.

   Radera
 3. Störst av allt och Björnstad är starka favoriter hos mig. Lykttändaren är på väg hem till mig nu så hoppas kunna läsa den på semestern =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är båda riktigt bra på olika sätt. Lykttändaren kom enligt mig inte riktigt upp i samma klass.

   Radera
 4. Ja kanske jag skulle försöka lyssna på någon av Årets bok, det skulle ju vara en idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De finns ju lätt tillgängliga som ljudböcker om du bara har ett abonnemang. När jag lyssnade på dem visste jag inte om några nomineringar.

   Radera
 5. får kanske ge Björnstad en chans. har endast läst Giolito. den gillade jag mycket. har också börjat på Ett litet liv. tänker läsa Flickorna och något av Ljunghill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnstad skiljer sig en hel del mot hans tidigare böcker. Ett litet liv verkar bara vara så tjock...

   Radera
 6. Jag är inne på att läsa de böckerna du har tagit upp. Själv har jag inget planerat till midsommar så jag ska ta det lugnt och läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är alla läsvärda på olika sätt :).

   Radera
 7. Björnstad står och väntar i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du en bra bok som väntar på dig :).

   Radera
 8. Pontus Ljunghills böcker är jag lite nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är trevliga. Jag tycker de påminner lite om Indridasons stil med en långsamt berättad historia utan action.

   Radera
 9. Störst av allt är så bra tycker jag.

  SvaraRadera
 10. Pontus Ljunghills bok har jag dålig koll på men många verkar tycka om den. Jag gillar läsutmaningar men tar det inte så allvarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att man gillar långsamt berättade deckarhistorier och gärna historisk miljö när det gäller Ljunghills böcker. Jag har lite samma approach när det gäller utmaningar. De får inte förstöra läslusten.

   Radera
 11. jag hoppas på bra väder så man hinner läsa mycket ute under midsommar :) Dock måste det bli mindre myggigt försT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har knappt sett en enda mygga än :). Så jag får passa på att njuta.

   Radera
 12. Det är nog så det är, att de böcker som nominerats till Årets bok är sådana man kommer ihåg en lång tid efteråt. Jag har läst några av de nominerade, och av dem var det bara en som jag inte gillade, övriga gjorde starkt intryck på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kan tänka mig det. De borde ju välja ut de bästa trots allt men samtidigt kan inte alla gilla allt.

   Radera