lördag 25 november 2017

Begrav dina döda av Louise Penny

Den sjätte delen om kriminalkommissarie Gamache och Three Pines!

Handling: Det är Vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit, inte för att delta i festligheterna, utan för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel.
I den skenbara tryggheten inom det Litterära & Historiska sällskapet har ett mord begåtts. Augustin Renaud, en excentrisk historiker som ägnat sitt forskarliv åt att söka efter kvarlevorna av Québecs grundare, Samuel de Champlain, har hittats mördad. Samtidigt får Gamache oroväckande brev från samhället Three Pines, där den omtyckte bistroägaren Olivier nyligen dömdes för mord. »Det går inte ihop«, skriver Oliviers partner varenda dag. »Han gjorde det inte.«
När det förflutna och nuet kolliderar måste Gamache återuppleva en fruktansvärd händelse från sitt eget förflutna innan han kan börja begrava sina döda.


Det är verkligen en speciell stämning i Louise Pennys böcker. Jag tycker verkligen om dem. Den här boken är lite mörkare och ledsammare än de tidigare. Något har hänt innan den här boken börjar som fått många att må dåligt. Flera är sjukskrivna. Minst en förlorade livet. Sakta rullas historien upp för oss på olika sätt.

Och för ovanlighetens skull är det inte Gamache som åker till Three Pines. Istället ber han Beauvoir att åka. Han som egentligen inte tycker om invånarna där eftersom han inte förstår sig på dem. Och som själv inte alls mår bra. Trots att boken är rätt mörk så finns det stunder för små fniss. Oftast är Ruth inblandad när ett fniss kommer.

Gamache själv dras istället in i ett mord i Quebec trots att han är sjukskriven. Här ramlar han över gamla gåtor och kämpar samtidigt med att lära sig hantera det som hänt.

Som alltid väcker dessa böcker mersmak. Det som är skönt är att nästa bok redan finns ute på svenska. Men lite tid ska ändå få passera.

Betyg 4+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har precis beställt de delar jag saknade för att göra serien komplett (inte den nya som precis släpptes dock). Passade på i fredags :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En perfekt dag för bokshopping :). Jag handlade också några böcker då, men inte just uppföljaren. Jag behöver ju önska mig några böcker i julklapp också.

      Radera