söndag 31 december 2017

Körsbärslandet av Dörte Hansen

En fin bok om lite udda själar får avsluta 2017!

Handling: I över sextio år har Vera Eckhoff bott i Olland. Hon är ett flyktingbarn från Ostpreussen som aldrig riktigt landat. I hela sitt liv har hon känt sig som en främling i byn. Tills det en dag återigen står två flyktingar utanför dörren: Veras systerdotter Anne och hennes lille son Leon. Anne har flytt från det närliggande Hamburg-Ottensen, där pretentiösa, perfekta föräldrar bär runt på sina barn som om de vore prispokaler. Och där hennes man älskar en annan.


Jag trodde att den här boken nästan bara skulle handla om Vera och Anne. Två människor som kantats och sargats av sin uppväxt. Men den handlar om så mycket mer. Den handlar både om livet på landet och livet i stan. Om hur krig påverkar människor och gör dem trasiga. Och hur mycket föräldrar på olika sätt kan påverka barnen.

Den handlar också om andra människor, som till exempel Veras grannar. Flera av dem gör att boken lättas upp som när de som flytt staden och odlar ekologiskt möter de som kör på med besprutning. Eller när den idylliska, vackra, sköna landsbygden blir lerig och blåsig.

Totalt sett blir det en fin och läsvärd bok.

Mitt betyg blir 4 av 5 möjliga.

2 kommentarer:

  1. Den här verkar så fin. Skall försöka hinna med den under nästa år.

    SvaraRadera