tisdag 12 december 2017

Asätarna i Kungsträdgården av Magnus Jonsson

Den andra delen i Hatet-trilogin!

Handling: En eftermiddag i november utsätts SEB i Kungsträdgården för ett våldsamt angrepp. Krypskyttar beskjuter bankentrén och dödar flera av de anställda. Kriminalpoliserna Rickard Stenlander och Erik Svensson tillkallas. De misstänker att Sverige drabbats av ännu en terroristattack, bara månader efter dådet på Drottninggatan. Men trots en massiv insats slinker förövarna igenom polisens nät och verkar ha lämnat landet. 
Under utredningen framkommer det att samtliga offer arbetade på samma avdelning på banken. Men varför blev de dödade och av vem? Polisen anlitar den unga KTH-doktoranden, krypteringsexperten och tidigare AFA-medlemmen Linn Ståhl för att analysera offrens datorer. Det visar sig att det är många som haft något att dölja. Linn inser att de högerextremister som tidigare angripit henne kan vara inblandade igen, och genomför en egen parallellutredning för att få svar på sina misstankar. 
Ju mer hon gräver, desto tydligare blir det att hennes gamla fiender är tillbaka. Och att de är ute efter henne...


För snart ett år sedan läste jag den första boken i serien - Mannen som lekte med dockor. Jag gillade miljön med en skateboardåkande Linn Ståhl i Stockholm som också är krypteringsexpert. Och även poliserna Richard och Erik. 

Det är tydligt att det finns en röd tråd i böckerna som verkar förväntas bli tre stycken totalt. Jag tycker att brottet var lite mer intressant i den här även om det blev aningen mer komplex än vad det först verkade. Vissa delar försvann sen lite i periferin men jag gissar att tredje boken kommer att återkomma till det. I gengäld var det inte så mycket skateboardåkning.

Det jag har svårare för är att flera inblandade skadas och blir personligt inblandade på olika sätt. Det känns så onödigt. Tyvärr är det rätt vanligt i många deckare. Och jag ogillar det varje gång.

Annars passade boken väldigt bra nu när läsningen går trögt under senhösten och början av vintern. Då tar jag gärna till deckare eller lite mer enkla mysiga romaner. Men den senare varianten har jag inte haft någon lust för just nu.

Jag kommer definitivt läsa den tredje boken när den kommer! Tyvärr är den här rätt ny så det lär dröja ett tag till.

Betyg 3 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har första delen i den här serien. Borde nog läsa den snart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så du vet om den passar dig. Men jag gissar att den passar tillräckligt bra med tanke på Linn...

      Radera