lördag 3 mars 2018

Bokrean 2018


Planen var från början att inte köpa några reaböcker. I alla fall inte så många. Och verkligen bara sådana som jag veeeerkligen vill läsa typ nu. Och så kom reklamen från Adlibris och Bokus. Jag avvaktade lite men sen började jag kolla. Och sorterade så jag började på de billigaste. Och självklart hittade jag ett gäng böcker som verkade intressanta. Några lyckades jag rensa bort. Men tillslut blev det dessa:

Konvoj av Thorsten Jonsson
Modernista 

Jag gillar ibland att läsa böcker som skrevs för länge sen och se hur de valde att beskriva tidsandan.

En konvoj på något hundratal fartyg är på väg från Europa till Amerika. Året är 1943 och fientliga flygplan och ubåtar är ett ständigt hot. Ombord på ett av fartygen, S/S Barama, befinner sig ett tjugotal civila passagerare av olika nationaliteter som av skilda anledningar lämnat den Gamla världen. Det är dessa människors skiftande öden man får följa i denna roman som ytterst handlar om den enskilda människans orientering i en splittrad tillvaro. När boken utkom första gången 1947 väckte den stor uppmärksamhet.











*****************************************************
Den osynlige väktaren av Delores Redondo
Pocketförlaget 

Ok, den här var ingen reabok. Eller den inbundna var det men jag valde ändå pocketversionen.


När en tonårsflickas nakna kropp hittas vid Baztánfloden kopplas den snabbt till ett liknande mord på en ung kvinna en månad tidigare. Snart florerar ryktena i den närbelägna byn. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren en mytologisk basajaun, den osynlige väktaren som sägs leva i skogarna.

Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den baskiska landsbygden där hon växte upp. En plats med stora skogar, dimhöljda berg och uråldriga myter. Här göms olösta konflikter och hemligheter som ingen vill ska komma i dagen, och snart leder spåren i en riktning Amaia aldrig hade kunnat föreställa sig.

Den osynlige väktaren är den första delen i en ny, hyllad kriminaltriologi av den spanska författaren Dolores Redondo. Serien har sålt i en miljon exemplar bara i Spanien. Boken är översatt till ett 30-tal språk och har även filmatiserats.


*****************************************************

Tusen ord för allt av Conny Palmkvist
Bucket List Books AB

Johan är åttiosju år gammal. Varje dag besöker han sin fru Natasja på sjukhemmet i ett utdraget och smärtsamt farväl. För varje gång försvinner hon allt längre bort från honom och det liv de haft tillsammans. I samma hus som Johan bor Isaak. Han är tolv år och i hans huvud snurrar tankarna fort och ohejdat. I skolan har han svårt att koncentrera sig och han är oftast ensam. Hemma finns mamma och pappa, men mamma vill skiljas och pappa vill inte leva längre. Pappa gör sig själv illa och hamnar i djup medvetslöshet, onåbar för Isaak. Johan och Isaak finner varandra. På kvällarna sitter de uppe på husets takterrass under den stjärnklara himlen. Mellan dem växer en stark gemenskap fram och en förståelse för den ensamhet och förlust de båda upplever.







*****************************************************

Bara människor av Anne Liljeroth
Hoi Förlag AB

Den här har jag funderat på några gånger.

Journalisten Saga Widerbeck bestämmer sig för att flytta tillbaka till sin barndomsstad i ett försök att hitta sina rötter, och snart låser hon upp dörren till en lägenhet på Smedjegatan 6. Med sig har hon en plan för att göra upp med de personer som en gång sårade henne. Plötsligt står hon öga mot öga med sina nya grannar, Patrick Swedmark, Per Norder, fröken Andersson och Wille Weber, alla med sina egna historier och motiv. Saga vill få dem att minnas vad de gjorde, och också se henne som den hon är idag. Men saker och ting blir inte riktigt som hon tänkt sig. Bara människor är en roman som handlar om livets motsatser, om förutfattade meningar och om behovet av upprättelse. Den handlar om konsten att glömma, gå vidare och förlåta. Men framför allt är Bara människor en historia som inte lämnar sin läsare oberörd. Hur ska det egentligen gå för dem som bor på Smedjegatan 6?






Och uppföljaren...

Vanliga människor glömmer och går vidare av Anne Liljeroth
Hoi Förlag AB

Mycket har förändrats på Smedjegatan 6 sedan journalisten Saga Widerbeck flyttade in för ett år sedan. Huset har renoverats och de som bor där har blivit mer på sin vakt. För vem vet vem Saga tänker avslöja härnäst?Sagas bok om fröken Andersson rör upp känslor och Saga känner sig hotad. Rör om i ordningen gör också den snygge entreprenören Anders Månsson som bestämt sig för att flytta hem med motiv som han inte vill avslöja. Och när den gamle bankdirektören Per Norder vill rentvå sitt namn skakas Sagas existens i grunden. Allt är inte som det ser ut att vara. Detta blir en tuff läxa för Saga. Kan hon ställa saker till rätta?









*****************************************************

En väktares bekännelse av Elin Säfström
Gilla böcker

Jag har läst och verkligen gillat. Nu ville jag äga den också eftersom jag har tvåan (första lånade jag).

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra.

I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser). I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda.




*****************************************************

Som ett brev på posten av Birgitta Bergin
Bokfabriken

Elsa och Thore, 81 år gamla, träffas på en bridgeklubb och blir otroligt förälskade. Ingen av dem hade kunnat ana att de skulle få uppleva kärlek igen så sent i livet. Det känns så härligt, men inte alla ser med blida ögon på deras oväntade förhållande. Hemligheter, girighet och avundsjuka gror i deras respektive familjer. Barn och barnbarn, svärdöttrar och svärsöner, alla verkar ha egna motiv att sätta käppar i hjulet för dem.

När Elsa och Thore bjuder sina familjer på förlovningsfest i skärgården, ställs situationen på sin spets. Och allt precis ALLT som inte får hända händer.








*****************************************************

Gustaf Mannerheim av Dag Sebastian Ahlander
Historiska Media

Sambon som är halvt finskättad ska få den här i födelsedagspresent.

Gustaf Mannerheim hade kämpat sig igenom familjekatastrofer, en svår uppväxt, ekonomiska bekymmer och gjort karriär som general i den kejserliga ryska armén.50 år gammal tvingades han fly undan ryska revolutionen. Ensam och utblottad trodde han själv att karriären var slut. Men den hade inte ens börjat. Gustaf Mannerheim blev Nordens störste militär och statsman. Under tre krig räddade han Finland undan Sovjetunionen.

I sitt porträtt av Mannerheim skildrar diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander denne nationalhjältes närmast osannolika liv. Vad var det som drev honom framåt?

Genom Mannerheims levnadsöde får vi även en klar bild av Finlands moderna historia. Den är dramatisk och ödesmättad, så annorlunda den svenska. Ändå är länderna nära hoptvinnade av 600 års gemensam historia.


*****************************************************

Mina äventyr som djungelpilot av Elin Larsson, Emil Sergel
Roos Tegner

En sådan här bok skulle jag egentligen hellre lyssna på. Men den verkar helt klart intressant och hennes liv skiljer sig stort från mitt.

Under fyra år arbetade Elin Larsson som djungelpilot i Indonesien med extremt avancerad flygning. Vardagen var full av utmaningar som frustrerande kulturkrockar och extrema arbetsvillkor, men också av andlöst vackra flygningar över aktiva vulkaner och tät djungel. 

I denna bok berättar Elin om hur hon lämnade ett bekvämt Stockholmsliv för dramatiska strapatser och oförglömliga upplevelser. När man hjälper en ovan passagerare med säkerhetsbältet och funderar på om penisröret ska vara innanför eller utanför och när man flyr efter att ha nekat en rasande borgmästare att följa med då vet man att man är långt utanför sin trygghetszon.


*****************************************************

Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer
Bokförlaget Forum

Sist men absolut inte minst kommer boken som fick ett Augustpris under 2017. Även denna hade jag kunna tänka mig att lyssna på men tror att den även kan passa sambon.

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Slutligen fick även sonen en bok men då till fullpris. Striden med skärmarna är inte lätt och jag försöker se till att det alltid ska finnas böcker som passar hemma. 



4 kommentarer:

  1. Hoppas du gillar Den osynlige väktaren, jag tyckte den var väldigt annorlunda, men intressant och spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas det. Den verkar i alla fall intressant.

      Radera
  2. För mej blev det en rejäl hög med reaböcker, plus att jag gjorde en till (lite mindre beställning)...

    SvaraRadera