söndag 12 januari 2020

Äppeldalen av Deborah Smith

En av mina äldre hyllvärmare!

Handling: Hush McGillen är den femte generationen i släkten där alla kvinnor bär namn efter Sweet Hush, det äpple som gjort familjen och fruktodlingen berömd långt utanför Georgias gränser. 

Hon är stolt över vad hon åstadkommit och medveten om hur omvärlden ser henne: en beundrad ung änka, framgångsrik affärskvinna och lycklig mor till ende sonen Davis. 

Men när Davis oväntat kommer hem från universitetet med en nyhet som slår ner som en bomb, börjar ett nytt skede i Hush liv. Utan förvarning är hennes hem belägrat av journalister, fotografer och Secret Service-män. För vad Davis har gjort är plötsligt en angelägenhet för hela nationen - han har i hemlighet gift sig med dottern till USA:s president. 


Den här boken har stått länge och väntat på mig och nu när jag läst den förstår jag inte alls varför. Den är på många sätt en klassisk feelgood men men en del sorg och även uppseendeväckande händelser som oftast roar.

Hush har verkligen kämpat för att komma dit och hon är. Henne liv har inte varit lätt och var under ytan ännu värre än vad många tror. Parallellt får vi även följa presidentparet och presidentens systerson och får en inblick i deras liv och svårigheter. Just därför blir inte boken så där svartvit som den kan bli ibland där en visar sig vara riktigt ond. Det finns visserligen en del skitstövlar i boken också men de hör inte till personerna kring presidenten.

Eftersom den utspelar sig på en äppelodling får man också känslan av lantliv och hur viktiga våra grödor är. Och vilket slit det är för att framställa dem. Det ger också den där mysighetskänslan av familjeliv och bakverk kan ge. Men även hur komplex det kan vara.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar